Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Afzien

Er was geen enkele deur meer die de oude boerderij van buiten afsloot. De elektra bestond uit een prehistorische elektriciteitsmeter met drie verlengsnoeren naar evenzovele gloeilampen. Het werkte. Het dak was van golfplaat, dat had de eigenaar in 1968 na een brand laten aanbrengen. Daarna hadden er slechts schapen gewoond.
Ik kocht de boerderij in het najaar. Het was het begin van een gigantische klus. Het eerste project was het storten van betonvloeren in de stallen. Samen met een vriend zou ik eerst de rotsachtige bodem dieper uithakken. Inmiddels was het november, het was waterkoud, rond de vijf graden. Al snel bleken er verschillende sources te zijn in de stallen. Water kwam op enkele plaatsen spontaan uit de grond. Bij elke slag met de houweel spatte de modder, vermengd met schapenmest, ons om de oren.
Er werd heel veel van je voorstellingsvermogen gevraagd om te kunnen geloven dat dit huis ooit nog bewoonbaar zou zijn. Het werk vorderde maar langzaam. We keken elke dag uit naar de lunch. In de enige afsluitbare ruimte van het huis warmden we ons dan aan een oud kacheltje dat we stookten met sloophout. Op die kachel stond een pan met Hollandse erwtensoep. Daarbij dronken we een glaasje Beaujolais, voor meer courage. Dan weer aan de slag, tot het te donker werd om te werken. Het was saai werk. Wanneer zou het af zijn? Nog minstens een week, dachten we.
Inderdaad, het was afzien, maar ik had die tijd voor geen goud willen missen! Of u nu een klein klusje aan uw Franse huis doet of een heel project zelf aanpakt, hier zijn een paar zaken waar u ’s winters rekening mee kunt houden:

De herfst en winter zijn eigenlijk een heel geschikte tijd voor buitenklussen. In de zomer is het vaak te warm om graafwerk en dergelijke in de tuin te doen. Snoeiwerk kunt u ’s winters goed doen. Bovendien brengt u de beplanting in deze tijd minder schade toe. Ook brandhout zagen en hakken is een fijne klus voor de winter.

Bij klusjes binnen heeft u iets meer voorbereiding nodig. In de eerste plaats goed licht. Koop zonodig een bouwlamp met statief om de werkplek goed te verlichten. Zorg voor warme kleren en warme schoenen of laarzen. Staat u bij het werk veel stil, dan krijgt u gauw koude voeten.

Houd er rekening mee dat sommige producten zoals lijm en verf niet onder een bepaalde temperatuur verwerkt kunnen worden. Verwarming is dan onontbeerlijk en helpt ook bij het sneller laten drogen of uitharden. Een warme-luchtblazer die op een gasfles werkt kunt u bij een gereedschapverhuurbedrijf vinden.

Zorg dat u niet alleen bent. Een beetje hulp of gezelschap maakt de dagen minder grijs en de avonden minder lang.