Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!De buurt verkennen

Daarom heeft elk gehucht van overheidswege een salle de fête gekregen. Meestal een afschuwelijk jaren-zestig-
gebouw, dat de mooiste plek van het dorp grondig verpest. In de SdF kan worden vergaderd, getrouwd en één keer per jaar is in elk dorp een feest. Maar het leukste voor de goegemeente (en zeker voor ons) is de vide grenier. Elk weekend tussen april en oktober is er ergens wel zo'n zolderopruiming die we in Nederland alleen op Koninginnedag mogen houden. Het hele dorp speurt huis en erf af naar de ergste troep (Fransen gooien nooit wat weg, dus er is genoeg), huurt een plekje in de SdF of op het dorpsplein (25 eurocent per strekkende meter) en stalt de waren uit. De meeste handel bestaat uit oud speelgoed, roestige gereedschappen en onderdelen van het servies.
Behalve de lokale bevolking staan er ook handelaren 'van buiten'. Waarschijnlijk uitkeringstrekkers die er in het weekend een zwarte centime bijverdienen. Je herkent ze óf omdat je ze ook al in andere dorpen bent tegengekomen óf omdat ze waanzinnige prijzen vragen. Voor de oude spiegel die bij de een vijftien euro kost, vraagt de semi-prof rustig honderd euro meer. Zij weten dat met name de Engelsen geen benul van prijzen hebben, afdingen gênant vinden en bekendstaan als de gek die geeft wat je ervoor vraagt. Ook sommige Hollanders drijven de prijzen onnodig op. Aan de andere kant staan Nederlandse kopers ook bekend als onbeschoft, omdat sommigen van onze landgenoten té veel willen afdingen. Als een Fransman 25 euro vraagt, beledig je hem diep door meer dan 20 procent van de prijs af te willen halen. Daarmee laat je weten dat de vraagprijs eigenlijk een poging tot diefstal was. Het beste is om te vragen naar de mieux prix en de verkoper zo een lagere prijs te ontfutselen.
Overigens komt de euro altijd pas in tweede instantie ter sprake. Alles gaat nog gewoon in francs (vaak balles geheten). Als je de europrijs wilt weten, komt de rekenmachine eraan te pas. Bij oude verkopers moet je niet schrikken als ze een astronomisch bedrag in francs noemen, want dan zijn het oude francs. Zo kwamen wij laatst een oude armoire tegen die flink beschadigd was. Ernaast een oude boer die er deux cent mille voor vroeg, wat belachelijk leek - tot we ancien? vroegen. Uiteindelijk bleek-ie gerestaureerd achtduizend euro waard te zijn.
Behalve dat het bezoeken van vide greniers een leuke en voordelige manier is om je tweede huis zonder hulp van IKEA en in de style de la région in te richten, is het vooral ideaal om die région te leren kennen. Wij doen het als we hier zijn elke zondag, in een straal van zestig kilometer. Vergis je niet, over veertig kilometer doe je hier algauw een uurtje, met al die idyllische dorpjes, leuke lunchadressen en fantastische vergezichten. Maar gek genoeg ook wel eens stukken die op de Noordoostpolder lijken en die je vrienden dus kunt afraden voor ze er naar een huis gaan kijken.
Waar we de vides ook voor gebruiken, is onze Regionale Chocolatine Test: chocoladecroissants kopen en beoordelen. De winnaar tot nu toe is Simorre. Wij hebben er ieder drie, nog warm, naar binnen gewerkt. Doe daar volgend jaar uw voordeel mee.

Peter Schoenmaker (57) verruilde Nederlands eerste boutique-hôtel Spaarne 8 voor een al even exclusief gastenhuis in de Midi-Pyrénées.

Meer informatie:
www.just2suites.com