Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!De heimweehypotheek

Frankrijk, dat is bien vivre (niet te verwarren met savoir-vivre). Frankrijk is rust, literatuur en cuisine... Eigenlijk 'is' Frankrijk toch alles wat u aan Nederland zo mist? Maar, Frankrijk kan ook heimwee zijn. Vooral zij die Nederland voorgoed verlieten, vallen soms ten prooi aan verlangens naar drop, bitterballen of ‘gewone gezelligheid’. Deze iconen van de Nederlandse beschaving zijn in Frankrijk nauwelijks te vinden. Voor heimweesnacks bestaat een oplossing: die zijn in Frankrijk al online te bestellen (!).
Nu zijn snoep en borrelhappen één ding, maar in mijn adviespraktijk zie ook ík het heimwee van landgenoten. Cliënten missen in het Franse recht mogelijkheden waaraan ze gewend waren. Neem het archaïsche Franse personen- en familierecht, dat niet eens de mogelijkheid biedt van het vertrouwde langstlevendentestament. Zó kan het Franse huis binnen uw successieplanning nog een zorgenkindje worden. Over estate planning en erfrecht schreef ik vaker en trouwe lezers weten dat een juiste combinatie van beide rechtssystemen wel soelaas kan bieden. Zo kan de behoefte aan ‘heimweerecht’ dus ook grotendeels worden bevredigd.
Nu de hapjes en de erfenis goed geregeld zijn zou iedereen dus tevreden moeten zijn? Helaas, er ontbreekt nog iets. De hypotheekmarkt in Frankrijk is zeer conservatief, Vooral bij de financiering van uw niet-permanente verblijf is er nauwelijks keuze. Beleggingshypotheek, oversluiten, bijlenen? La banque heeft er niet veel mee op. Door marktwerking gedwongen wijzigen de Fransen weliswaar langzaam hun koers (zo bieden ze nu wel enkele spaar- en beleggingshypotheken aan), maar doorgaans beschouwt men de hypotheek gewoon als lening voor de aankoop van het huis en die moet gewoon worden afbetaald. Mede hierdoor behoren Franse banken overigens wel tot de meest solvabele ter wereld.
Vermogende Nederlandse vijftigplussers zijn met deze ‘moderne’ Franse hypotheken nog niet erg geholpen. Zij willen vaak gewoon hun Franse huis kunnen ‘opeten’. En daarom is het mooi dat rond december 2005 een van de grootste Nederlandse banken de grotendeels aflossingsvrije hypotheek op de woning in Frankrijk ten doop heeft gehouden; een lening zonder dure spaar- of levensverzekeringen. Deze kleine revolutie zal interessante mogelijkheden bieden en mede gelet op mijn vorige column in het blad Leven in Frankrijk (lenen en estate planning) besteed ik er op mijn website meer aandacht aan. Leest u daar even verder, onder het genot van uw biertje en bitterballen - of toch maar een pastis en wat olives noires?

Mr. Isabelle Flipse is juridisch adviseur voor Nederland en Frankrijk: Rembrandtlaan 1, Arnhem, tel. 026 4431696, www.isabelleflipse.nl.