Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!De leeuweriken verwarmen

Comme ça, le bois il te chauffe deux fois! Dat krijg je regelmatig te horen van een leuke buurman als je brandhout aan het sjouwen bent...
Zoals de meeste clichés is ook deze waar. Hoewel, in ons geval was brandhout alleen niet genoeg om het warm te krijgen: een op hout gestookt fornuis, twee gaskachels, een oliekachel en een elektrische straalkachel zetten we in om de meer dan drie meter hoge woonkeuken warm te krijgen. Zo tegen de avond was het best te doen, als je binnen een meter afstand van een van de kachels zat. De thermometer wees dan zestien, zeventien graden aan. Na een week zaten we op achttien. De volgende ochtend stond hij weer op acht. Naast de hoogte van de ruimte hebben we namelijk te maken met dikke natuurstenen muren.
Ideale isolatie zou je zeggen. Helaas niet. De koude steen slurpt de warmte op en geeft deze, met enige vertraging, weer af aan de buitenlucht. Chauffer les alouettes, noemen de Fransen dat. De oplossing: isolatie. Je hebt keuze uit allerlei materialen. Van gipsplaat met piepschuim erachter tot flinterdunne isolatiefolie, naar verluidt net zo effectief als een laag steenwol van twintig centimeter dik.
Maar isoleren heeft nadelen: het vereist een aardige investering en die karakteristieke stenen aan de binnenkant van het huis verdwijnen uit het zicht. Hetzelfde geldt vaak voor de oude dakbalken en authentieke ramen. Daarom, en omdat we het huis meestal maar een week per winter bewonen, is isoleren er nog niet van gekomen. Onze droom: een soort Oost-Europese tegelkachel. Zo’n dubbelwandige warmtebron metsel je ter plaatse op van speksteen. Na een paar uur stoken is deze steenklomp opgewarmd, om zo’n 24 uur lang weldadige warmte uit te stralen. Maar vooralsnog hebben we nog steeds een fornuis, gaskachels, een oliekachel en een straalkachel in de keuken.

Isolatietips:
- Probeer bij elke verbouwing meteen ook de isolatie aan te pakken, dat drukt de kosten en het materiaal kan worden weggewerkt, zodat je er niet veel van ziet.
- Laat je goed informeren over de verschillende materialen en eventuele belastingvoordelen als je je huis isoleert. Zo is er ultradunne folie waarmee je een dak kunt isoleren terwijl de oude balken zichtbaar blijven. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Speelt de dikte van het materiaal geen rol, zoals bij een muur, dan kun je kiezen voor relatief goedkope gipsplaat voorzien van een dikke laag piepschuim. Deze grote platen kunnen meestal direct tegen de muur worden gelijmd. Dubbel glas in de ramen betekent niet altijd dat je lelijke nieuwe kozijnen krijgt. Er zijn ook oplossingen waarbij de oorspronkelijke uitstraling behouden blijft.
- Let op: een (oud) huis moet kunnen ademen. Een huis dat perfect is geïsoleerd en waar elke kier is dichtgemaakt, moet goed worden geventileerd. Anders kun je last krijgen van condensvocht aan de koude (buiten)kant van het isolatiemateriaal. Denk aan de binnenkant van een regenjack na een stevige wandeling.
- Hoe grondig je een huis isoleert, hangt af van de manier waarop je het gaat gebruiken. Maak eerst een afweging: gebruik je het huis vaak in het koude seizoen, en hoeveel verstook je dan? Wil je het huis ooit permanent gaan bewonen, dan zal de isolatie zichzelf waarschijnlijk wel terugbetalen.
- Isolatie van het dak levert de grootste energiebesparing op, gevolgd door de muren en de ramen. Maar behalve besparingen levert isoleren natuurlijk ook meer comfort op, en dat is ook wat waard.

Hein Verdam geeft zaterdag 18 februari om 14.30 uur de workshop 'Het Juiste Huis' op het evenement Bienvenue en France. Locatie: Rai, Amsterdam. Mail voor meer info: heinverdam@planet.nl.