Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!



Franse hapjes voor op het terras

Salade de haricots verts
Salade van haricots verts
Voor 4 personen


Verwarm de ovengrill voor en rooster 3 plakken parmaham goudbruin. Laat ze afkoelen en snijd ze in dunne reepjes. Haal 500 g haricots verts af: breek de uiteinden af om de harde draad te verwijderen. ­Blancheer ze 4 minuten in 1 liter kokend water met zout. Giet ze af en stort ze in ijskoud water. Zo blijven ze mooi groen. Maak een vinaigrette met grove mosterd en schep die door de bonen. Garneer met knapperige hamreepjes.

Klaar in 25 minuten
Kooktijd 5 minuten



Rôti de porc au miel et à l’orange
Varkensrollade met honing en sinaasappel
Voor 4 personen

•    3 sinaasappels
•    2 takjes tijm
•    1 varkensrollade van 750 g
•    zeezout (liefst fleur de sel)
•    zwarte peper
•    100 ml honing
•    olie
•    200 ml kalfsfond

Pers de sinaasappels en zet het sap in een kommetje weg.
Pluk de blaadjes van de takjes tijm. Wrijf het vlees in met het zout, de peper en de tijmblaadjes.
Bestrijk het vlees met de honing.
Bak het vlees in een laagje olie rondom goudbruin. Doe het sinaasappelsap en de kalfsfond bij het vlees in de pan. Leg het deksel op de pan en laat het vlees 45 minuten sudderen. Bedruip het vlees regelmatig.

Klaar in 1 uur
Braadtijd 45 minuten


Tarte aux fraises
Aardbeientaart
Voor 4-6 personen

Voor het deeg
•    2 eidooiers
•    50 g poedersuiker
•    125 g boter
•    250 g bloem
•    1 mespuntje zout
•    50-100 ml water
Voor de vulling
•    750 g aardbeien
•    200 ml volle melk
•    1 vanillestokje
•    30 g suiker
•    30 g bloem
•    2 eidooiers

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak als volgt zoet zandtaartdeeg: splits
2 eieren en doe de eidooiers in een kom. Voeg 50 g poedersuiker toe en klop de dooiers en de suiker tot een bleekgeel mengsel. Snijd 125 g boter in grote stukken en laat ze op kamertemperatuur komen. Zeef 250 g bloem boven een werkvlak en voeg 1 mespunt zout toe. Leg de boter op de bloem en werk hem er met je vingertoppen door. Zorg dat de boter niet te warm wordt. Blijf de boter met je vingertoppen door de bloem werken tot het deeg korrelig wordt. Maak een kuiltje in het midden en giet het eimengsel en 50 ml koud water erin. Meng alles met je vingertoppen, zonder te kneden. Vorm een bal als het ei in de massa is opgenomen. Duw het deeg met de muis van de hand weg en weer terug tot het glad en homogeen is.
Zet de andere ingrediënten in de juiste ­hoeveelheden klaar.
Bekleed een vlaaivorm met het deeg. ­Bekleed het deeg met bakpapier en vul de vorm met rijst of droge bonen. Bak de taartbodem in 10 tot 15 minuten licht goudbruin.
Was de aardbeien en snijd ze doormidden.
Verwarm voor de banketbakkersroom de melk met het ingesneden en leeggeschraapte vanillestokje in een steelpan op laag vuur. Voeg eerst de helft van de suiker toe en daarna de bloem. Klop alles door elkaar. Klop in een kom de eidooiers met de rest van de suiker. Giet de warme melk bij het ei-suikermengsel en roer goed. Doe het mengsel terug in de pan. Zet de pan op het vuur en klop krachtig. De room wordt steeds dikker. Neem de pan van het vuur en laat de room afkoelen.
Verdeel de afgekoelde banketbakkersroom over de taartbodem. Schik de halve aardbeien op de room.
Zet de taart 1 uur koel weg en dien hem op.

Klaar in 2 uur
Baktijd 30 minuten



Recepten uit:
Apéros. Franse hapjes en gerechtjes
. Uitgeverij Terra Lannoo, ISBN 9789089891945, €14,95.


Zie voor meer recepten Leven in Frankrijk nummer 2, voorjaar 2010.