Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Goed geregeld

Het lijkt hetzelfde als een Nederlands huis, maar dat blijkt in de praktijk wat anders uit te pakken. Dus is het raadzaam goed beslagen ten ijs te komen.
Het begint met het koopproces. Welke rechten en plichten heeft u? Waarvoor en wanneer dient u een bouwvergunning aan te vragen? Wanneer is de koop een feit en hoe regelt u de financiering?
Daarnaast speelt de vraag hoe u uw huis gaat kopen, in privé of in een SCI. Dit heeft weer te maken met de vraag met wie u uw droomhuis gaat kopen en wat u er in de toekomst mee wilt doen. Dat wil zeggen hoe u wilt dat het vererft, of misschien wilt u het bij leven al schenken?
Wilt u dat bij onverhoopt overlijden de langstlevende nog onbezorgd kan blijven genieten en wonen in het door u samen gekochte en opgeknapte buitenverblijf?
Feit is dat in Frankrijk het erfrecht, het huwelijksgoederenrecht en het successie- en schenkingsrecht anders zijn geregeld dan in Nederland. Het Franse (erf)recht is van toepassing op uw Franse vermogen, waaronder uw vakantiehuis aldaar. U doet er dus verstandig aan hierover gedegen
advies in te winnen, opdat uw vermogen zo veel mogelijk vererft op de manier zoals u dat wenst.
En alsof dat allemaal niet genoeg is, is het Nederlandse erfrecht en successierecht ook nog van toepassing op uw wereldvermogen. Nu zijn er natuurlijk allerlei verrekenbedingen tussen
Nederland en Frankrijk, maar toch, het is van belang dat u een en ander goed regelt.
Heeft u het tot dusver allemaal goed geregeld? Dan komt er volgend jaar wellicht ook voor u een moment om de zaken toch weer eens onder de loep te nemen, omdat, zoals u misschien al gelezen heeft, onze staatssecretaris van Financiën een modernisering en vereenvoudiging van de Successiewet 1956 heeft voorgesteld. De wijzigingen waarover worden gesproken, betreffen onder andere de aanpassing van tarieven en vrijstellingen, vereenvoudiging van de regeling voor bedrijfs­opvolging en aanpak van doelvermogens. Dit raakt uw wereldvermogen en dus ook uw Franse huis. Wij beschikken over de juiste contacten om u hierin terzijde te staan.

Ilse Eland is specialist KroonWonen Buitenland­ bij Van Lanschot, tel. 073 5488814, e-mail i.eland@vanlanschot.com.

Deze column valt buiten verantwoordelijkheid van de redactie.