Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Het halve werk

Toen ik begon met mijn eerste metselklus aan een oud Frans huis heb ik nog een tijdje getwijfeld of ik zo’n betonmolen moest kopen. Dat heb ik uiteindelijk wel gedaan. Die investering heb ik er intussen ruimschoots uitgehaald!  Maar daar hield het niet op. Bij het opknappen van een huis loop je steeds tegen klussen aan die beter of sneller gaan met goed gereedschap. Bezoek een grand surface bricolage (GSB), zoals die enorme bouwmarkten worden genoemd en het water loopt je in de mond. Het aanbod van elektrisch gereedschap is overweldigend. En van vrijwel elke machine is ook een goedkope variant te koop, die meestal in Azië is gemaakt. Dat hoeft trouwens helemaal niet slecht te zijn.
Behalve voor de betonmolen ging ik sindsdien door de knieën voor een een groupe electrogène (aggregaat), want er zijn ook huizen waar nog geen elektriciteit is. De scie circulaire (cirkelzaag) bespaarde veel tijd bij timmerwerk. De marteau perforateur is een boorhamer en onmisbaar als je gaten wilt boren in beton of harde natuursteen. Voor de tuin kocht ik een tondeuse débrousailleuse (grasmaaier met grote wielen voor hoog gras) en een faucheuse (bosmaaier). Voor ik het vergeet: geen enkele fransman die buiten woont kan zonder een tronconneuse en een nettoyeur haute pression (hoge drukreinger), die meestal Kärcher wordt genoemd.
Zonder deze essentiële apparaten heeft hij minimaal een quat’quatre (4x4 terreinwagen) nodig om zijn zelfrespect op peil te houden. Ik heb ze voor de zekerheid maar alle drie aangeschaft.

Wat heb je nodig?

- Er zijn een paar machines die je eigenlijk altijd wel nodig hebt, zoals een accuboormachine en een boorhamer. Deze laatste is krachtiger dan een klopboor. Als je de hamerstand uitschakelt kun je hem ook als gewone boor gebruiken. Daarvoor is het handig om er een boorkop bij te kopen die in de speciale SDS-boorhouder van de machine past. Het spaart een gewone boormachine uit. Ook een cirkelzaag is algemeen inzetbaar. Ga je veel timmeren dan is een zogenaamde invalcirkelzaag van Festool een aanrader. Als aanvulling hierop is een elektrische
afkortzaag (scie à onglet) handig voor het haaks of in verstek afzagen van latten, planken en vloerdelen.
- Bij gereedschap dat je vaak gebruikt, zoals een accuboormachine, zul je waarschijnlijk voor een gerenommeerd merk kiezen. Maar als je bijvoorbeeld een haakse slijper (meuleuse d’angle) nodig hebt, die je twee keer per jaar gebruikt, ben je prima geholpen met een machine van C 19,95. En als die – na jaren – kapot gaat, dan koop je gewoon weer een nieuwe.
- Vrijwel elke machine is ook te huur. Maar het verhuurbedrijf zit in Frankrijk vaak niet om de hoek. Met brengen en halen gaat dan veel kostbare (huur)tijd verloren. Stel je hebt een elektro-pneumatisch breekhamer nodig om een stuk betonvloer weg te breken. Je kunt er voor een paar dagen een huren van een gerenommeerd merk. Maar je kunt er voor vrijwel hetzelfde bedrag ook een kopen van een onbekend merk bij de bouwmarkt. En die hoef je niet meer terug te brengen.