Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Holland(s)e melkkoeien

Bevonden ze zich toen nog in de ontwerpfase, sinds medio augustus is concreet waar Frankrijk zijn ontbre­kende miljarden vandaan denkt te halen; voor een flink deel bij de ‘rijke buitenlandse huizenbezitter’...
Op de waslijst aan maatregelen prijken er drie die speciaal de niet‑Frans ingezetenen met vermogen (eigendommen) in Frankrijk raken:
1.    wijzigingen in de vermogensbelasting en schenkings- en erfbelasting.
2.    ook niet-Fransen zullen, bovenop de ­bekende 19% inkomstenbelasting, 15,5% aan ‘sociale bijdragen’ moeten afdragen van de verkoopwinst op hun tweede woning.
3.    deze 15,5% zal ook over eventuele Franse verhuurinkomsten worden geheven.
Vooral de tweede maatregel is voor vrijwel ­iedere Nederlander die zijn Franse huis ­recent verkocht of op het punt staat dat te doen, een hoogst onaangename verrassing. En dat terwijl we een halfjaar geleden al ­werden ­getrakteerd op een verdubbeling van de ­termijn waarna de taxe sur la plus value geen rol meer speelde. Meer daarover leest u in mijn eerdere stukjes.
Zoals u wel zult weten heft Frankrijk ­belasting over de winst uit verkoop van de tweede woning, het maison secondaire. Die winst bestaat grofweg uit de verkoop- minus aankoopprijs, eventueel verminderd met ­renovatiekosten en een percentage, gerelateerd aan de bezitsduur. Winst uit verkoop van aandelen in een SCI wordt in beginsel op dezelfde wijze belast.
Voor Frans ingezetenen beliep de belasting- en premiedruk in totaal 34,5%, uiteenvallend in 19% inkomstenbelasting en 15,5% ‘sociale bijdrage’, de cotisation sociale.
Voor u als Nederlander bleef de schade ­beperkt tot 19% Franse IB. Logisch ook, nu u immers geen aanspraak kunt maken
op uitke­ringen of voorzieningen die uit deze ­cotisation sociale worden gefinancierd.
Desondanks geldt nu dat ook over de door niet‑Fransen gerealiseerde winst uit verkopen waarvan de definitieve akte op of na 17 augustus 2012 is gepasseerd, deze 15,5% moet worden afgedragen.
Dat is niet alleen erg zuur, je zou zelfs ­kunnen vermoeden dat het helemaal niet kan. ­Immers, Frankrijk vraagt bijdragen van ­buitenlanders die ze in eigen land ook al ­betalen, terwijl zij – zoals gezegd – in Frankrijk geen uitkering zullen ontvangen (hoewel je in de verleiding zou komen, er nu een aan te vragen). In dat geval zou sprake kunnen zijn van verkapte extra belasting­heffing onder burgers van de EU, wat strijdig is met ­Europese ver­dragen. De kwestie ligt echter ingewikkelder, al was het maar omdat de 15,5% is opgebouwd uit meer dan alleen ­sociale premies. Het laatste woord hierover is nog niet gesproken. Ik houd u graag op de hoogte!

Mr. Isabelle Flipse is intermediair voor Franse juridische zaken. Kantoor Flipse BV, Rembrandtlaan 1, Arnhem, tel. 026 4431696, info@kantoorflipse.nl, www.kantoorflipse.nl.