Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!In het zonnetje

We rijden er nog wel eens toevallig langs. Het eerste Franse huis waar we verliefd op werden. We wilden het liefst diezelfde dag nog de koop sluiten. Maar liefde maakt blind. Wat we niet zagen, was dat het huis aan een smalle weg lag met geen enkele ruimte om te parkeren. De grond die erbij hoorde was zo steil dat je er nog geen stoel kon neerzetten. Het dak lekte. Maar het uitzicht van vijftig meter tot de volgende heuvel vonden we prachtig. Wat we niet beseften, was dat we door de makelaar werden gebruikt om een andere koper over te halen een besluit te nemen. En zo gebeurde het dat een ander het huis voor onze neus wegkocht. Achteraf niet zo erg, want ons huidige huis is leuker, praktischer en heeft bij helder weer een uitzicht van 180 kilometer. Dat was trouwens een huis dat niemand anders zag zitten. Het stond niet eens te koop. La maison brûlée noemden de mensen het, omdat het half was afgebrand. Inderdaad was het niet bepaald habitable; de helft van het dak ontbrak en de oude muren hebben een flinke restauratie ondergaan. Maar het plekje was en is idyllisch. Nu zijn we heel blij dat we de tweede keer iets meer naar de ligging van het huis hebben gekeken en minder naar de slechte staat van de muren en het dak. Uiteindelijk valt er aan de omgeving, het uitzicht en de ligging vrijwel niets te veranderen. Het huis zelf kun je in de loop der jaren stukje bij beetje aan je wensen aanpassen.

Tips om je ogen open te houden:
- Er is maar een ding dat je nooit aan een huis kunt veranderen: de ligging. Die bepaalt grotendeels de aantrekkelijkheid en daarmee ook de waarde van een huis. Kijk daar dus heel goed naar als je een huis wilt kopen.
- De ligging in het landschap is in de eerste plaats belangrijk voor het uitzicht, maar ook voor de zonligging. Natuurlijk ligt elk huis op enig moment van de dag wel in de zon, maar de vraag is of dat ook aan de kant is waar je wilt zitten.
- Probeer je toekomstige aankoop op verschillende momenten van de dag te bekijken en liefst bij verschillende weersomstandigheden. En hoe zit het met het bestemmingsplan van het gebied waar je op uitkijkt?
- Waar is het dichtstbijzijnde dorp, waar wonen de buren? Sommigen willen het liefst zo afgelegen mogelijk zitten, anderen vinden het een veilig gevoel als er huizen in de buurt zijn. Ook in verband met inbraak is dit een punt om goed over na te denken. Wil je lopend je stokbrood halen of is een autoritje ook prima? Een dorp op twintig minuten rijden lijkt niet ver, maar als je langere tijd in je Franse onderkomen gaat doorbrengen, kan het gaan vervelen om dagelijks over kronkelende wegen te sukkelen alleen om brood te halen.
- Hoever ligt het huis van de autoroute, een TGV-station of een vliegveld? Belangrijk voor je eigen reistijd en voor gasten.
- En ook het klimaat is belangrijk. Op www.meteofrance.fr vindt u gedetailleerde weerkaarten en voorspellingen, ook per departement. Weten hoeveel het regent in april of hoe koud het kan worden in december? Klik dan op ‘Climat’ voor kaarten met neerslaghoeveelheden en gemiddelde temperaturen per streek. Nog belangrijker is het microklimaat van het gebied. Met name in heuvelachtig gebied kan de temperatuur en hoeveelheid regen per vallei aardig verschillen. Het is goed om hier met locaux eens over te praten.