Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Plus value

De PV – de 'vermogenswinstbelasting' – is mede ingesteld om ogenschijnlijk aantrekkelijke betalingen ‘onder tafel’ in te perken. Betaalde de koper gedeeltelijk zwart, dan zal hem dat bij latere verkoop opbreken; zijn verkoopwinst ‘op papier’ is immers belast!
Al bij verkopen boven vijftienduizend euro geldt de PV. Of u als natuurlijk persoon verkoopt of als bijvoorbeeld aandeelhouder in een SCI, maakt geen verschil. Hoewel er uitzonderingen zijn, is het evident dat u aan de PV niet gauw ontkomt.
Eenvoudig gezegd is de winst in dit verband het verschil tussen verkoop- en aankoopprijs. Onder aankoopprijs verstaan we: de koopsom + de aankoop-kosten (‘overdrachtsbelasting’, notaris- en makelaarskosten, et cetera) en kosten voor verbouwing en verbetering. Let wel, (ver)bouwkosten zijn alleen aftrekbaar voor zover het werk door een erkend vakman werd uitgevoerd,
evenals reparatie- en onderhoudskosten.
Met Frankrijk als fiscale woonplaats betaalt u over de vastgestelde winst 27% PV (16 + 11% sociale lasten). Woont u fiscaal elders in de Unie, dan betaalt u ‘slechts’ 16%. Dezelfde percentages gelden wanneer een SCI verkoopt. Is bijvoorbeeld uw Nederlandse BV verkoper, dan geldt een zogenoemde  bronheffing van 33,33%, waarnaast nog specifieke (nadelige!) regels gelden om de vermogenswinst te bepalen. Zo móet de BV jaarlijks 2% van de aankoopsom afschrijven, waardoor na een flink aantal jaren de ‘boekwinst’ alleen nog maar groter zal zijn.

Belangrijk: het verkoopmoment
1. In plaats van de werkelijk gemaakte aankoopkosten af te trekken mag u ook opteren voor een forfaitaire aftrek van 7,5%. Echter, omdat u alleen al 5% aan droits d’enregistrement (overdrachtsbelasting) kwijt was, zal deze keuze niet snel aantrekkelijk zijn.
2. Bij verkoop ná vijf jaar mag forfaitair 15% van de oorsponkelijke aankoopsom worden afgetrokken, ongeacht of er werk heeft plaatsgevonden. Ook hier: vielen de kosten hoger uit, dan kunnen die (mits aantoonbaar) worden afgetrokken. Bewaar facturen en bankafschriften dus goed! Er is uitgebreide jurisprudentie over de definitie van aftrekbare kosten en het is verstandig om hierbij een specialist om assistentie te vragen.
3. Vanaf het vijfde jaar na aankoop mag jaarlijks 10% van ‘de winst’ worden afgetrokken. Na 15 jaar eigendom (was tot 2004 22 jaar) speelt de PV dus geen rol meer.
Aangifte en berekening van de PV hoeft u niet zelf te doen – u mág het zelfs niet… De wetgever heeft deze taken aan de notaris en de ‘fiscaal vertegenwoordiger’ gedelegeerd. De laatste staat ook garant voor eventuele naheffing, dus hij zal uw aftrekposten streng beoordelen. De exacte procedure kunt u lezen op mijn website, onder de knop ‘plus value’. Vrijstelling van PV geldt globaal wanneer u Frankrijk als fiscale woonplaats heeft én de verkoop uw maison principale (hoofdverblijf) betrof. Ook wanneer u meer dan vijf jaar eigenaar bent én kwalificeert als professioneel verhuurder van gemeubileerd onroerend goed. Bij vererving of schenking speelt PV evenmin. Des te belangrijker is dan natuurlijk het Franse successie- en schenkingsrecht.