Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Taxe sur la plus value (2)

Globaal is PV verschuldigd over de meerwaarde van de woning, die niet uw hoofdverblijf is.
(Ver)bouw-, uitbreidings- of verbeteringswerkzaamheden (verder ‘investeringen’ genoemd) kunnen aftrekbaar zijn. Ontbreken (aantoonbare) investeringen dan mag u, vanaf het vijfde jaar van eigendom, een bescheiden forfaitaire aftrek plegen. Eveneens mag vanaf dat vijfde jaar jaarlijks 10% van de winst worden afgetrokken. Na vijftien jaar speelt de PV dus geen rol meer.
Hierbij gelden uiteraard duizend-en-een-bijzonderheden en uitzonderingen, voor de uitleg waarvan deze column helaas geen ruimte biedt.

Voor de meeste mensen vormt de PV een ondoorzichtige materie. Vooral de investeringen blijken een bron van onduidelijkheid, zodat ik die hier nogmaals onder de loep neem.
WEL aftrekbaar zijn: ingrijpende verbouwingen, uitbreidingen of
verbeteringen, uitgevoerd door een onderneming, die daartoe op naam gestelde facturen uitreikt én die aantoonbaar betaald zijn. Bewaar dus rekeningen, kwitanties en bankafschriften!
Bij verbeteringen denkt u aan aanpassingen aan de moderne levensomstandigheden en/of installatie van nieuwe comfortverhogende elementen (dus niet ter vervanging van oude). Voorbeelden: het installeren van airconditioning of c.v., of een lift in een appartementengebouw. Ook isolatiewerk en behandeling tegen houtborende insecten gelden onder omstandigheden als investering.
NIET aftrekbaar: de tijd die u zelf, met vrienden of familie klust (hoe vakkundig ook!), noch de aankoop of huur van materiaal en materieel dat u daarbij gebruikt.
EVENMIN aftrekbaar zijn kosten voor regulier onderhoud en herstel, teneinde het gebouw in goede staat te houden of opnieuw te brengen. Kosten van afwerking of zelfs restauratie van bestaande gebouwonderdelen zijn dus in beginsel niet aftrekbaar.

Heeft u uw Franse huis al vijftien jaar in eigendom of bent u voornemens het lang aan te houden, dan speelt de PV hoegenaamd geen rol. Denkt u echter aan verbouwen, restaureren of (ver)kopen dan kan het voordelig zijn om de PV-aspecten te bestuderen.
Bij restauratie worden immers vaak ook moderne installaties aangebracht die voor aftrek in aanmerking komen. Door binnen de mogelijkheden te ‘schuiven’ met posten of wat meer te verbouwen dan u aanvankelijk van plan was, zou u zich uiteindelijk heel wat belasting kunnen besparen.

In dergelijke dossiers werk ik voor de details en het rekenwerk graag samen met de tweetalige accountant en belastingconsulent Marnix Cornette, directeur van het nabij Lille gevestigde kantoor Representation Fiscale du Nord (www.rfn.fr). Hij heeft ook welwillend bijgedragen aan dit artikeltje. Aarzelt u niet om mij of RFN te benaderen voor meer informatie.