Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!TEPA – een jaar later

Sarkozy jaagde de wet (ook vaak ­paquet fiscal genoemd) in recordtempo door het parlement en loste aldus, kort na zijn aantreden al, één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften in. Ik sprak sindsdien vele Neder­landers die weliswaar van het paquet fiscal hoorden, maar voor wie niet duidelijk was wat het nu precies voor hen inhield. Tijd dus voor een korte uiteenzetting van de hoofdlijnen en een update. Tepa is sinds 22 augustus 2007 van kracht, betekende een van de grootste fiscale stelselwijzigingen ooit en omvat tien maatregelen die de Franse economie een sterke impuls moesten geven. Voornaamste doel: meer koopkracht en volledige(!) werkgelegenheid in 2012. De voornaamste middelen: lagere belasting op arbeid en vermogensoverdracht en bevordering van het eigenwoningbezit. Allerlei instanties hebben na dit eerste jaar hun ‘tepa-tussenbalans’ opgemaakt. De teneur is niet juichend maar oorzaken van het – vermeende – falen worden evenmin duidelijk blootgelegd. De achtergronden hebben op de meesten van u (als niet-Frans ingezetene) geen directe invloed, zodat ik die hier even buiten beschouwing laat. Om dezelfde reden zijn de lagere belasting op arbeid en ingevoerde (beperkte) hypotheekrente­aftrek minder interessant. Des te belangrijker is de vermogensoverdracht (bijvoorbeeld door erven, schenken), die lager belast of zelfs belastingvrij is. Echtgenoten noch partners met een pacs (Franse samenlevingsovereenkomst) zijn nog langer successiebelasting verschuldigd. Ook kinderen profiteren en wel van een driemaal hogere heffingsvrije voet; deze bedraagt nu 150.000 euro. Hierbij is vooral de vrijstelling in geval van een Franse samenlevingsovereenkomst opzienbarend. Voorheen moesten ‘gepacseerden’ en ‘homo­gehuwden’ immers allerlei kunstgrepen toe­passen om Frans vermogen enigszins betaalbaar aan elkaar na te laten.
Brengt tepa dus toch óók voor ons veel moois? Helaas, dat valt uiteindelijk tegen. De Nederlandse fiscus wenst namelijk wèl c.q. ook met u af te rekenen over de Franse erfenis of gift. Weliswaar mag in Frankrijk betaalde belasting op de Nederlandse aanslag in mindering worden gebracht, maar nu er in Frankrijk minder tot niets verschuldigd is, zal er vaak alsnog flink moeten worden afgerekend. Een pleister(tje) op de wond is dat ‘onze’ tarieven wat milder zijn dan de oude Franse, zodat de meesten per saldo toch iets beter uit zijn.
Dit korte bestek toont aan dat het behoorlijk complexe materie blijft. Aarzelt u daarom niet om contact met mij op te nemen.