Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Verstopt

Door omstandigheden was ik meer dan een half jaar niet in mijn huis geweest. Ik zag in het maanlicht dat het onkruid hoog stond, maar verder leek alles in orde. Het licht ging aan. Niet te vroeg gejuicht. Toen de hoofdkraan van de waterleiding opengedraaid. Uit de keukenkraan kwam slechts een dun straaltje bruin water, dat steeds dunner werd. Was het water afgesloten? Had ik toch een rekening over het hoofd gezien? Ik snelde naar de brievenbus om te kijken of er boze dreigbrieven van het waterleidingbedrijf bij zaten. Alleen maar reclamedrukwerk. Nogmaals de hoofdkraan open en dicht: even kwam er water en dan hield het weer op.
Het werd tijd om het waterleidingbedrijf te bellen. In de Pages Jaunes stond het storingsnummer. Ik verwachtte er niet veel van, op zaterdagavond om elf uur. Na enkele piepjes en klikken werd het gesprek doorgeschakeld en hoorde ik een slaperige stem. Een echt levend mens aan de lijn! Kom daar in Nederland maar eens om. De man noteerde mijn gegevens en beloofde dat men de volgende dag contact met mij zou opnemen.
Zondagochtend, negen uur. Er stopt een bestelauto. De man van de waterleiding gaat meteen aan de slag. ‘C’est de la boue’, modder, is zijn oordeel. De leiding is ‘bouché’, verstopt met aarde, waarschijnlijk ten gevolge van werkzaamheden in de buurt. Na een half uur is de buis doorgespoeld en komt er schoon water uit de kraan. Ik haal opgelucht adem. Gelukkig niet afgesloten vanwege wanbetaling, want dan ben je in Frankrijk veel verder van huis!

Enkele watertips:
- In sommige delen van Frankrijk is het water bijzonder hard. Dat is schadelijk voor wasmachines, boilers en kranen. De meest gangbare oplossing is om een adoucisseur te installeren, een soort filter dat je af en toe bijvult met korrels die de kalk neutraliseren.
- Zorg dat er op het laagste punt van de waterleiding een aftapkraan is. Dan kun je de leidingen voor de winter helemaal leeg laten lopen. Dat is de beste garantie tegen stukvriezen. Ook is het raadzaam voor verschillende delen of etages van het huis een eigen stopkraan te hebben. Dan kun je bijvoorbeeld een kraanleertje verwisselen zonder in het hele huis het water te hoeven afsluiten.
- De kosten van een kubieke meter drinkwater zijn aanzienlijk. Het is dan ook verleidelijk om een zwembad te vullen met water uit een bron of source. Maar pas op: soms kan het bronwater een bezinksel bevatten dat zich op de bodem afzet of de werking van het filtersysteem dwarsboomt.
- Denk bij een verbouwing ook eens aan het aanleggen van een systeem voor ‘grijs’ water. Dat is water afkomstig uit een (regen)put, bron of reservoir. Door dit water te gebruiken voor de wasmachine, wc en eventueel douche, waar niet per se water van drinkbare kwaliteit voor nodig is, bespaar je kostbaar drinkwater.

Hein Verdam is auteur van het boek ‘Een eigen huis in Frankrijk: kiezen, kopen en opknappen’. Te koop via www.franshuisopknappen.nl voor €34,90.