Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Voor de snelle beslisser

‘U spreekt met madame ... (onverstaanbaar) en ik ben van het Bureau ... (onverstaanbaar) en ik wil u vragen of...’ Alsof er een mitrailleur afgaat, zo snel praat ze. Het is weer zover, er staat me een ongetwijfeld fantastische aanbieding te wachten. En ja hoor, mevrouw verkoopt dubbele beglazing. Zeggen dat je niet geïnteresseerd bent, werkt niet. Wie is er nou niet geïnteresseerd in een gratis offerte? ‘Ja, u hoort het goed, monsieur Pouli, gratis!, en onze monsieur ...(onverstaanbaar) heeft morgen toevallig een gaatje in zijn agenda en is dan bovendien vlak bij u in de buurt, dus is dat niet geweldig, monsieur Pouli?’ Ik wens mevrouw nog een prettige dag verder en hang op.
Zo ging het bijna dagelijks toen wij hier pas woonden. De ene keer probeerde men ons dubbel glas te verkopen, dan weer ging het over isolatie van het dak of nieuwe kozijnen of men beloofde ons een meneer die in ons huis op zoek zou gaan naar boktorren. En alsof de duvel er mee speelt, terwijl ik dit zit te tikken, gaat de telefoon en probeert een dame mij over te halen om met mijn mobiele telefoon over te stappen van Orange naar SFR. Ook zij geeft niet op en aan het einde van het gesprek is ze ervan overtuigd dat ze beet heeft. Ik ga van alles thuisgestuurd krijgen, waaronder geloof ik ook een nieuwe mobiele telefoon.
Gek word ik ervan. Ik kan natuurlijk direct ophangen en dat heb ik ook een poosje gedaan, totdat bleek dat ik ook Franse vrienden op deze nogal abrupte wijze de mond snoerde. Tegenwoordig doe ik net of ik nauwelijks Frans versta. Dat kost me trouwens wonderbaarlijk weinig moeite en het werkt uitermate frustrerend voor de bellende partij. Of ik zeg dat de eigenaren van het huis in Nederland wonen en geef vervolgens een willekeurig Nederlands nummer. Werkt ook feilloos.
Maar ja, wat doe je als ze aan de deur komen? Met wijn bijvoorbeeld. Dan werkt die tactiek niet. Het is al weer een poosje geleden dat ze hier voor het eerst het erf opreden. Een wat ouder echtpaar in een klein autootje, dat blijkens de kentekenplaat thuishoorde in het departement Hérault. En daar komen best lekkere wijnen vandaan, zoals de Faugères en de Saint Chinian. Maar die hadden ze helaas niet bij zich. Wel een hele lieve hond en een paar dozen vage landwijn.
We smolten helemaal. Twee van die aardige oude mensen, die met een paar doosjes wijn en hun hond door het zuidwesten van Frankrijk reden in de hoop hier en daar wat te verkopen. En ze waren ook zo enorm vriendelijk en geïnteresseerd in ons wel en wee. We konden het niet over ons hart verkrijgen om ze onverrichter zake weg te sturen. Dus kochten we twee doosjes. Twaalf flessen ordinaire landwijn voor vijftig euro. Dat was even slikken, maar vooruit, het waren zulke lieve oudjes en hun hond was ook al zo leuk. Als oude vrienden namen we afscheid, er werd nog net niet gezoend, en ze zouden zeker nog een keer langskomen.
En ze hebben woord gehouden, want sindsdien zijn ze elke drie maanden bij ons aan de deur geweest. En altijd weten ze nog precies wat er de voorgaande keer is gezegd en vragen ze steevast naar onze gezondheid en of het met Janny’s arm al beter gaat. En dus kopen we iedere keer weer voor veel te veel geld een doosje of twee, drie.
Vlak voor oud en nieuw stonden ze weer op de stoep, hartelijk als altijd. Ik was die dag in een rothumeur en had plotseling geen zin meer in die veel te dure wijn. Zonder veel omhaal van woorden stuurde ik ze weg. Ik had er eigenlijk meteen spijt van. Terwijl ze als geslagen honden de buitentrap afliepen, wensten ze mij en mijn vrouw nog een mooi uiteinde en een prachtig 2007 en een hele goede gezondheid. ‘En past u goed op uzelf, monsieur Pouli’, zei meneer. Het kwam die dag niet meer goed met mij. Volgende keer gewoon weer twee doosjes. Of nee, doet u maar vier.