Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Columns archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Zonnige energie

Daar zou ik toch iets mee moeten doen, met die zonnewarmte, denk ik dan. Volgend jaar eens induiken. Eindelijk ben ik nu op internet gaan zoeken. Als je énergie solaire intikt, word je overstelpt met websites die informatie aanbieden over zonne-energie. Na enkele uren surfen kwam ik tot de conclusie dat er in grote lijnen twee manieren zijn om zonne-energie te gebruiken. Bij de eerste gebruik je de zonnewarmte om water op te warmen, voor warm tapwater en centrale verwarming. Dat heet een ‘zonneboiler’ of système solaire combiné. Bij de tweede manier gebruik je zogenaamde photo-voltaïsche panelen die zonlicht in elektriciteit kunnen omzetten.
Gezien de hoge investering voor deze laatste methode vond ik deze alleen interessant voor een permanent bewoond huis, niet voor mijn vakantiehuis. Dus ik concentreerde mij op het opwarmen van water door de zon. Mijn grootste stroomverbruiker is de elektrische boiler. Als ik die nou met warm water kan bijvullen in plaats van met koud leidingwater? Dat zou veel schelen in het stroomverbruik. Ik zag mezelf al een grote rol zwarte flexibele kunststof waterleiding op het dak van het huis uitspreiden en die op de boiler aansluiten. Of ben ik dan te veel aan het doe-het-zelven? Misschien moet ik het even tot volgend jaar laten rusten.

Tips
   
- Er zijn heel simpele manieren om van zonnewarmte te profiteren. Bij het zwembad bijvoorbeeld. Er zijn verschillende zwembaddouches te koop met een zonnepaneel, zodat een aparte warmwateraansluiting niet nodig is. Ook bestaan er systemen waarmee je het water in het zwembad kunt verwarmen, zodat je wat langer van het zwembad kunt genieten.
- Een simpele zonneboilerinstallatie verwarmt tapwater in panelen die op het dak of op de grond staan. Is de temperatuur nog te laag, dan doet de elektrische boiler of combiketel de rest. Dat noemt men een chauffe-eau solaire individuel (CESI). De energiebesparing kan oplopen tot vijftig procent.
- Een système solaire combiné (SSC) gebruikt de zonnewarmte ook om de centrale verwarming op te warmen. De Franse overheid geeft subsidies op deze systemen: in de vorm van belastingaftrek, maar ook directe subsidie, die per regio en departement kan verschillen. Combineer je de zonneboiler met het centrale verwarmingssysteem in een SSC, dan krijg je soms bijna het dubbele.
- Wilt u zelf iets gaan construeren, houd er dan rekening mee dat bacteriën zoals legionella in stilstaand lauw water kunnen leven, met name in kunststofbuizen. Het tapwater zou eerst tot minimaal 60°C moeten worden opgewarmd (in een boiler of cv-ketel) om dit risico tegen te gaan.
- De zogenaamde photo-voltaïsche (PV-)panelen leveren zwakstroom. Er is dus een omvormer nodig om de energie voor huishoudelijke doeleinden te gebruiken. Om in het stroomverbruik van een huishouden te voorzien zijn veel van deze vrij dure panelen nodig. Ze worden meer gezien als een manier om het verbruik te verminderen, of voor gebruik op locaties waar geen elektriciteit voorhanden is.

Hein Verdam is auteur van het boek ‘Een Eigen Huis in Frankrijk: Kiezen, Kopen en Opknappen’ dat dit najaar verschijnt. Hij geeft ook cursussen in het opknappen van uw Franse woning. contact via heinverdam@planet.nl