Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Houdt Frankrijk ook van u?

Harry en Vanessa, veertigers, kunnen wel heel enthousiast over hun Franse toekomst praten. Binnen de kortste keren ligt de tafel vol tekeningen en foto's van hun droomhuis in de Morvan. Prachtig! Ze willen een deel van het huis verbouwen tot gastenkamers en daarnaast een klusbedrijf beginnen (Harry heeft gouden handjes). Ze willen in Frankrijk gaan leven van deze inkomsten.
Er komt een keurig ingebonden rapport op tafel, het ondernemingsplan. Ik blader het door en zie vooral tekst. Heel veel tekst. In het Engels.

Hoe zal ik de boodschap brengen? Laat ik maar achteraan beginnen, daar staan wat cijfers. Dertigduizend euro per jaar houden ze over, volgens het plan. Of het netto of bruto is weet ik niet, want nergens in het hele plan komt het woord ‘belasting’ voor. Er komt precies uit wat een gemiddeld paar in Frankrijk nodig heeft om van te leven, denk ik wantrouwend. Ze lijken ernaartoe te hebben gerekend, onder andere door uit te gaan van een bezetting van 120 dagen per jaar. Ik ken de toeristische statistieken voor de Morvan niet uit mijn hoofd, maar ik weet bijna zeker dat het seizoen in die regio niet zo lang is.

Dan begin ik aan mijn ‘Frans-ondernemerschap’-monoloog, een avondvullend programma over Franse regelgeving en het ondernemerschap. In dit geval met bijzonderheden over petits travaux de maison en chambres d’hôtes. De eerste is een bedrijfsmatige activiteit en de tweede is een bijverdienste. Dat heeft consequenties voor de regels die van toepassing zijn. ‘Zoals?’, vraagt Vanessa. Ik vertel over de papierwinkel van het Centre de Formation d’Entreprises, de administratie-eisen, licenties voor het serveren van drankjes. In Frankrijk houden ze van gedetailleerde regelgeving. Ik leg ook uit dat een Franse bank een ondernemingsplan wil zien in het Frans en op zijn Frans: veel goed onderbouwde cijfers, weinig woorden. Nog belangrijker is: kunnen de twee een Franse bank ervan overtuigen dat ze echte ondernemers zijn? Het ondernemingsplan moet helemaal worden herschreven, maar hun plan is niet kansloos.

Het is al laat als we afscheid nemen. Als ik nog even mijn e-mail lees, zie ik een vraag van een stel uit Brabant: of we ze even alles willen vertellen over het starten van een bedrijf in Frankrijk. Ze hebben een voorlopig koopcontract getekend voor een kasteel dat ze willen verhuren. Voor ik in slaap val, besluit ik een praktijkcursus ‘Zo start ik een bedrijf in Frankrijk’ op te zetten. We hebben zo een zaaltje vol met Frankrijkgangers. Dan hoef ik het verhaal maar één keer te vertellen en kunnen er weer zo veel meer mensen goed voorbereid naar Frankrijk.

Meer informatie: www.ondernemen-frankrijk.nl, w.van.teeffelen@hetnet.nl