Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Bestel hier >>
Jaargang: 2007 Nummer: 1

Leven in Frankrijk 1-07 2007

DEZE EDITIE:
De burgemeester gaat op jacht
Le shop FT
Afzien
Clause de Tontine
Chamonix, op de flanken van de reus

Clause de Tontine

Koopt men een huis samen met partner of bijvoorbeeld vrienden, dan kan worden overwogen om in de koopovereenkomst of statuten van een SCI (Société Civile Immobilière) een Clause d’accroissement, beter bekend als Clause de Tontine, te verwerken. Buiten gemeenschap van goederen gehuwde echtparen kunnen aldus de legitieme portie van de erfgenamen omzeilen. Sommigen menen – echter ten onrechte, zoals ook uit het onderstaande blijkt – dat de Tontine-clausule ook een toverformule tegen successierechten is.

Philip en Georgette zijn in Nederland samenwonend. Ze kopen een Frans (tweede) droomhuis: een kasteeltje met 22 hectare bos. Na het verscheiden van de laatste kasteelheer, een berooide excentriekeling uit een oud Frans geslacht, stond het negen jaren leeg. Het object behoeft dus ‘enige aandacht’ maar de prijs is ernaar...
Met de wens om bij overlijden van één der geliefden de volledige eigendom op de langstlevende te laten overgaan en successierechten te voorkomen wordt op advies van de Franse notaris in de koopovereenkomst een Clause de Tontine opgenomen.
Ervan overtuigd dat alles prima is geregeld slaan ze enthousiast aan het restaureren. Maar het noodlot slaat toe: Georgette wordt tijdens het schilderen van het monumentale toegangshek in haar kuit gebeten door de valse dwergteckel van de buurman. Tot ieders ontzetting blijkt de beet fataal, Georgette overlijdt dagen later aan een infectie met capnocythophaga canimorsus, naar ik me heb laten vertellen een zeer zeldzame complicatie bij
hondenbeten.
Philip verkrijgt na alle leed inderdaad Georgettes deel in eigendom. Maar ook ziet hij zich – totaal onverwacht – geconfronteerd met een aanslag successierechten à 60% van de waarde van de verkregen helft.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In het geval van Philip en Georgette is de overdracht gewoon onderworpen aan het Franse successierecht. Inderdaad wordt met de Clause de Tontine bereikt dat de langstlevende mede-eigenaar de rest van de eigendom verkrijgt. Een fiscaal voordeel wordt alleen genoten wanneer het gaat om het hoofdverblijf van de eigenaren én het object ten tijde van overlijden minder waard is dan 76.000 euro. In dát geval is de verkrijger slechts het droit de vente van 5,09% verschuldigd.
Dat de meeste Nederlandse kopers kunnen fluiten naar dit fiscale voordeel is evident, maar de Franse notaris blijkt zich hiervan soms niet bewust. Laat u zich dus tijdig informeren. Raadpleeg een specialist die beide rechtssystemen kent en in samenspraak met u én de Franse notaris de beste oplossing kan vinden voor uw specifieke situatie.

Mr. Isabelle Flipse is juridisch adviseur voor Frankrijk en Nederland.
Kantoor Flipse BV, Rembrandtlaan 1, Arnhem, tel. 026 4431696, info@isabelleflipse.nl, www.isabelleflipse.nl.