Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Bestel hier >>
Jaargang: 2005 Nummer: 2

Leven in Frankrijk 2-05 2005

DEZE EDITIE:
Goed en goedkoop Frankrijk 1
Goed en goedkoop Frankrijk 2
Golfen in een groene droom

Goed en goedkoop Frankrijk 1

Niets is makkelijker dan geld uitgeven. Geld uitgeven in het buitenland gaat zo nodig nog makkelijker dan thuis, want ja, waar moet je zijn en wat kost het normaal? Reden voor Leven in Frankrijk om eens op de kleintjes te wijzen. Deel 1: op vakantie.

En route
- Voor wie de vakantie begint op het moment dat de voordeur dichtslaat, is het zaak de autoroute te mijden. Neem de routes nationales, de N-wegen; wie veel tijd heeft, neemt routes départementales, de D-wegen. Het gaat een stuk langzamer, maar u ziet wel het Frankrijk waarnaar u op zoek bent. Tanken is goedkoper dan langs de snelweg, u betaalt geen tol en u hoeft niet in de dure, ellendig drukke snelwegrestaurants te eten. U komt in dorpjes die u anders nooit gekend zou hebben en ziet ook nog wat van de landschappen waar u op de snelweg geen notie van heeft.
- Tot voor kort was het met de slaapgelegenheid vaak slecht gesteld in Franse dorpen. Een tijdje zag het ernaar uit dat het Franse dorpshotelletje het loodje moest leggen. Want wie wilde er nu tweehonderd francs betalen voor een smoezelig kamertje met een doorgezakt bed en een wc op de gang, waar tot grote ergernis ook nog eens bleek dat de vrachtwagens om vier uur ’s ochtends zowat door je kamer denderden? Op het nippertje zijn ze goddank gered. Het fenomeen rondweg zorgt ervoor dat vrachtwagens niet meer door de dorpskernen hoeven en er is een generatie van jongere mensen die de zaken wat voortvarender hebben aangepakt. Oma’s spaarbankboekje of een gang naar de bank zorgden voor dubbele beglazing en een herinrichting van de kamers. Het overkoepelende label Logis de France (eerste keten van zelfstandige hoteliers in Europa), die de kleine ondernemer in handige gidsjes verdeelt in categorieën van eén tot drie schoorsteentjes, heeft een nuttige bijdrage geleverd aan de opwaardering van de kleinere hotels. De kamers van rond de vijftig euro zijn vaak verrassend mooi. Maak niet de fout om te denken dat u in vakantietijd ergens onderweg, zo grofweg van Nancy tot Langres, een hotelletje vindt. Dat dachten al die andere Nederlanders namelijk ook die samen met u die ochtend uit Nederland zijn vertrokken. En aangezien iedereen ongeveer even ver komt op een dag, zit een bepaalde regio redelijk dichtgeslibd. Voor de eerste dag is een reservering aan te raden. Er zijn nu ruim drieduizend Logis de France-hotelletjes, vaak met een redelijk restaurant. Er zijn ook wat chiquere hotels, die tegelijk een slagje duurder zijn, verzameld in de nieuwe gids Logis de Charme. U kunt de gidsen bestellen bij www.logis-de-france.fr. De ANWB heeft ook een goede gids getiteld Goedkope Hotels Frankrijk, te bestellen via www.anwb.nl.
- Een meestal leuk en goedkoop alternatief zijn de chambres d’hôtes. Ook hiervan heeft de ANWB een gids: Chambres d’Hôtes, gastenkamers in Frankrijk, via dezelfde website te bestellen. Op de site met de enigzins misleidende naam www.zimmerfrei.de vindt u eveneens een gids met een selectie chambres d’hôtes, waarvan er driehonderd door Nederlanders worden gerund.
- Voor wie wat meer te besteden heeft en graag bij Nederlanders logeert, is er de gids Thuis in Frankrijk, logeren bij Nederlanders van Uitgeverij Terra/Lannoo (ISBN 9020957821).
- Het goedkoopst tankt u onderweg natuurlijk in Luxemburg (bij het ter perse gaan: 98,8 cent per liter). In Frankrijk is het goedkoop tanken bij de hypermarchés. Het scheelt tot tien cent per liter. Elf en Esso timmeren ook aan de weg met on- of halfbemande tankstations zonder service. U kunt op alle bemande tankstations terecht met creditcards met het Eurocard- of Mastercard-logo en de meesten accepteren American Express en Diners. Uw pinpas werkt ook, maar pas op: soms zonder pincode, met handtekening. Dat betekent dat de kaart ook door dieven kan worden gebruikt.
- Let op: de aanduiding 7/7 - 24/24 geldt niet voor houders van buitenlandse creditcards. Veel tankstations die altijd open zijn, zijn tussen 20.00 en 08.00 uur en soms tijdens lunch (tussen 12.00 en 14.00 uur) onbemand. U kunt dan alleen met een carte bleue tanken (zie deel 2 op deze site onder Banken).

Culinair
- Het levensonderhoud in Frankrijk is in het algemeen goedkoper dan in Nederland. Dus winkelen bij de goedkope supermarkt is - ook met de euro - een feest voor Nederlanders. Bij de dure super is het daarentegen duurder dan in Nederland. De meeste werken met aanbiedingen (bijvoorbeeld tijdens een hele week met het thema Foire du Porc) en het is de moeite waard dit in de gaten te houden.
- De Franse supermarkt werkt met de zogenaamde Carte de Fidélité - voor de trouwe klant. Wie in Frankrijk woont of langer verblijft, kan het beste zo’n kaart aanschaffen. Duurt een paar dagen voor hij klaar is, maar dan gaat u geld sparen. Intermarché geeft bij elke besteding een geldtegoed en dat kan aardig oplopen in een paar weken. Het geldtegoed kan op een bepaald moment van de rekening worden afgetrokken (wordt niet uitbetaald). Ook zijn er goede kortingen op bepaalde producten. Bij andere supermarkten spaar je voor cadeaus waar je niet op zit te wachten. Neem de huismerken, die zijn gewoon goed. Om eens wat te noemen: koffie (100% Arabica, gemalen) voor € 2,04 (en nog zijn er diehard Nederlanders die hun eigen koffie meenemen); eendenborst is in de Nederlandse supermarkt niet te krijgen en erg duur bij de Nederlandse poelier, maar in de Franse super € 8,50 per kilo.
- Zowel bij Metz (afslag 34 bij Woippy aan de A31) als bij Lille (afslag 17 bij Roncq aan de A22) kan op de terugweg pal naast de snelweg nog inkopen worden gedaan. Eendenborst dus, Maille-mayonaise, druivenpitolie, arachideolie, vijgenjam, lavendelhoning, literflessen ‘doppenwijn’, kastanjepuree, grote potten of blikken cassoulet (voor als u helemaal geen zin hebt in koken). Franse kazen ook en grote potten crème fraîche, Le Petit Marseillais-doucheschuim, Le Creuset-pannen of namaak-Le-
Creuset-pannen.
- Mocht u in België denken: ‘nondeju..., vergeten!’ dan is er nog een soort van herkansing. Komend vanuit Parijs neemt u de afslag St.-Niklaas, linksaf de baan op naar de stad, meteen aan de linkerkant is een grote Delhaize. Via Luxemburg, de afslag Aywaille, beneden linksaf, aan de rechterkant is eveneens een uitgebreide Delhaize. Grote kans dat ze het daar ook hebben.
- Frankrijk kent twee verschillende soorten supers. In de stadjes en dorpen treft u de supermarkten Champion, Intermarché en Super U. Wilt u geen gezeur en alle inkopen op een halve vierkante kilometer doen? Ga dan naar de zone commerciale Auchan, Carrefour of Géant. Behalve auto’s, vliegtuigen en jachten, verkopen ze daar praktisch alles. Wie nog prijsbewuster wil kopen, gaat naar prijsstunters als Aldi of Lidl (leuker en beter dan in Nederland) of naar Ed of Netto (het goedkope broertje van de hypermarché).
- Wie niet op zoek is naar complexe smaken verkregen na jarenlange rijping op eikenhouten fusten voor in zijn wijnkelder, doet er goed aan een plastic tankje te kopen en daarmee naar een lokale cave te gaan. U vindt ze door te vragen of op zaterdagochtend oude mannetjes met lege tankjes te volgen. U koopt de wijn en vrac, dat zoveel wil zeggen als ‘onverpakt’, dus per volume, wat aanzienlijk scheelt in prijs. Bovendien doet u er kennis op over de terroir, een begrip dat de wijnboer u graag uitlegt. Koop niet op de nuchtere maag, want proeven mag altijd en uitspugen doen alleen de echte kenners. In de supermarkten zijn mooie alternatieven te vinden voor de vin en vrac. Een nieuwe verpakkingsmethode maakt het mogelijk wijn in tien-literdozen te kopen zonder dat die meteen soldaat moeten worden gemaakt. De plastic zak die in de doos zit, zorgt ervoor dat er geen lucht bij de wijn komt. Je tapt aan een kraantje. Ideaal! Ook de ‘doppenfles’ is een mooi alternatief voor het tankje. De ouderwetse literflessen met plastic dop zijn er in kratten van twaalf (rond € 1,50 per fles). Een mooi alternatief voor Champagne is de Blanquette de Limoux. Smaakt (bijna) hetzelfde, kost € 4 tot € 4,50. Allemaal prima te drinken en u zult er zeker geen hoofdpijn aan overhouden.
- De nota voor eten en drinken is in Frankrijk altijd inclusief bediening. De Fransen waren gewend om een franc te laten liggen. Met de invoering van de euro is de fooienpot een tijd explosief gestegen, totdat ook daar het besef was geboren dat een euro wat meer is dan een franc. Ze doen het dus nu met minder, maar als Nederlander mag u best ons imago wat oppoetsen en een euro laten liggen.
- Een vrij nieuw fenomeen is Flunch. Dit is het Franse antwoord op de Amerikaanse fastfoodketens, meestal gelegen in een zone commerciale, waar voor € 8 tot € 14 drie- en viergangen menu’s worden geserveerd. Niks mis mee voor wie tussen het shoppen door geen zin heeft om uitgebreid voor een lunch in een restaurant aan tafel te schuiven. Leuk ook, omdat het de enige plek is waar Franse gezinnen te zien zijn met meer dan twee kinderen. Het aantal Flunchen is inmiddels de honderd gepasseerd. Kijk voor adressen op www.flunch.fr.
- Een van de fouten van een beginnende Frankrijk-ganger is om op een terrasje te gaan zitten voor een snel kopje koffie of een biertje. Op de rekening verschijnt dan later een behoorlijke terrastoeslag. Die prijzen staan wettelijk verplicht meestal binnen, maar nooit buiten. Wilt u mensjes kijken, realiseert u zich dit in Nederland onbekende fenomeen. Goedkoper is het om even aan de bar (au comptoir) een biertje (un demi) of un grand crème te nemen. Het is overigens niet de bedoeling het drankje vervolgens mee te nemen naar het terras.

Bellen
- Bellen in of vanuit Frankrijk met uw mobiele telefoon is schreeuwend duur. Ook het afluisteren van uw voicemail en zelfs het ontvangen van voicemail kost geld. Er zijn twee manieren om de kosten te beperken:
- Zet uw voicemail in Nederland uit. U kunt dan nog wel zien wie heeft geprobeerd u te bereiken. De telefoon uitzetten kan natuurlijk ook.
- Blokkeer in Nederland alle inkomende gesprekken. Nadeel: u ziet niet wie u probeert te bellen. Maar sommige providers sturen een sms met de mededeling dat er een bericht op uw voicemail staat of dat een bepaald nummer u heeft geprobeerd te bellen, zonder bericht achter te laten. Dat kost u niets en u kunt zelf bepalen of u terugbelt.

Tekst: Jo Simons