Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Bestel hier >>
Jaargang: 2006 Nummer: 3

Leven in Frankrijk 3-06 2006

DEZE EDITIE:
De echte man
Zonnige energie
Vrij
De gîte en de fiscus (vervolg)
Freddy

Belasting, belasting, belasting

Impôt de Solidarité sur la Fortune (ISF) - vermogensbelasting
Over uw Franse vermogen, groter dan €732.000, is vermogensbelasting verschuldigd. In beginsel tellen banksaldi, inboedel en dergelijke mee en ook wanneer u middels een vennootschap – bijvoorbeeld SCI – eigenaar bent, kan de belastingplicht op u rusten. Tarief: van 0,55% over een vermogen tot circa €1,2 miljoen, tot 1,8% voor vermogens vanaf ruim €15 miljoen.
Als gevolg van de spectaculaire prijsontwikkeling in sommige regio’s hebben sommigen misschien ongemerkt de vrijstelling al overschreden. Omdat u zelf verantwoordelijk bent voor de aangifte van ISF, is het zaak om de waardeontwikkelingen te volgen. Bij een ‘vermoeden van onverwachte rijkdom’ doet u er goed aan een expert te raadplegen. Vergeet dan uw renpaarden en sportvliegtuig niet; alles kan meetellen.

Taxe foncière, taxe d’habitation, taxe d’enlèvement des ordures ménagères
Gemeentelijke heffingen als onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing worden geïnd bij eigenaar, vruchtgebruiker of huurder. Zowel bij de taxe d’habitation (vergelijkbaar met het ‘gebruikersdeel OZB’) als bij de taxe foncière (‘het eigenaarsdeel’), baseert de gemeente zich hoofdzakelijk op de zogenoemde kadastrale huurwaarde. Die kunt u bij de gemeente opvragen maar om het u niet te makkelijk te maken wordt er bij die valeur locative cadastrale brute vervolgens van alles bijgeteld of afgetrokken en geldt er een wirwar van tarieven.

Impôt sur le revenu (IR) - inkomstenbelasting
Ook wanneer u buiten Frankrijk woont kunt u met de Franse inkomstenbelasting in aanraking komen, bijvoorbeeld bij inkomsten uit verhuur. De materie is echter te complex om er in deze column uitgebreid op in te gaan.

Taxe annuelle de 3% sur la valeur vénale
Buiten Frankrijk gevestigde rechtspersonen met (in)directe belangen in onroerend goed, zijn 3% belasting verschuldigd over de marktwaarde ervan. Ook hier gaat het om zeer complexe, die per geval moet worden beoordeeld.

Droits de succession, droits de donation - successie- en schenkingsrechten
Deze heffingen zijn vanuit diverse hoeken reeds belicht in mijn eerdere columns. Leest u ze eens rustig na op mijn website.

Ik niet hoop dat deze opsomming uw ‘Franse droom’ verstoort. Verkoop is immers evenmin een optie: zie mijn vorige column Plus value…  Bedenk dat de lasten voor de meeste eigenaren zullen meevallen, zeker in verhouding tot het plezier dat een huis kan bieden. Daarnaast bestaat er, voor kostbaarder eigendommen, een scala aan realistische mogelijkheden om de fiscale druk te beperken. Daarbij is hulp van specialisten uiteraard ontontbeerlijk.

Mr Isabelle Flipse is juridisch adviseur en oprichtster en eigenares van Kantoor Flipse BV, Rembrandtlaan 1, Arnhem. Telefoon 026 4431696, www.isabelleflipse.nl.