Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Schaduwzijde

Er bleef een kaal erf over. Omwille van de privacy hebben we later struiken geplant langs de rand van wat het terras moest worden. Een wild boompje dat het volgend voorjaar opkwam, lieten we staan en we plantten twee kastanjes bij de ingang van het erf. We volgden de groei van de bomen op de voet. Na enkele jaren boden ze al aardig wat beschutting tegen de verzengende zomerzon.
Het is september tien jaar later als we met vrienden in het huis zijn en aan het eind van de dag graag nog even van de nazomerzon willen genieten. Maar dat blijkt tegen te vallen. De bomen waar ik zo trots op ben werpen grote schaduwen. De zonnige plekken op het erf zijn schaars aan het worden. We schuiven met onze stoelen achter de zon aan totdat we met z’n allen buiten het hek in de berm zitten. Dit kan niet de bedoeling zijn. Wat nu?
Het moeilijke besluit valt om tenminste één boom te kappen. Ik ga eerst nog even vragen bij de mairie of ik een kapvergunning nodig heb. De dame van de gemeentesecretarie kijkt mij niet-begrijpend aan. Dat is in ons dorp een onbekend begrip. In december neem ik de roestige kettingzaag ter hand. Na een paar minuten trekken aan het startkoord heb ik een lamme arm en wil ik bijna de handzaag pakken. Maar dan komt het motortje sputterend tot leven. De oorspronkelijk wilde boom is inmiddels de hoogste en moet er aan geloven. Ook de andere bomen zijn aan een grote snoeibeurt toe. Deze zomer liggen huis en terras weer in de volle zon. Dat wordt weer sjouwen met parasols.

Enkele tips voor het planten van bomen:

Schaduw
Bomen planten vereist een langetermijnplanning. U moet met een aantal dingen rekening houden. Zorg dat de boom als hij groot is geworden niet teveel zon wegneemt op plaatsen waar u die juist wél wilt hebben. Let bij aanschaf op de eigenschappen van de boom: hoe hoog kan hij worden, hoe dicht wordt het bladerdek en hoe snel kan hij groeien. Plant de boom niet te dicht bij een toekomstig zwembad in verband met afvallende bladeren en ongewenste schaduw.

Buren

Houd ruime afstand van de erfgrens. Wettelijk zijn er bepaalde afstanden die u aan moet houden: minimaal twee meter van de erfgrens voor alle beplanting van meer dan twee meter hoog.
Minimaal 0,5 meter voor beplanting tot een hoogte van twee meter. Deze bepaling is van regelend recht, dat wil zeggen dat u er in overleg met uw buren van kunt afwijken. Dit neemt niet weg dat bomen of struiken die volgens deze wettelijke regels geplant zijn in bepaalde gevallen toch inbreuk kunnen maken op de rechten van de buren. Zo mogen buren eisen dat u takken of wortels snoeit die in, op of boven hun terrein groeien. Vruchten die op natuurlijke wijze van de boom op het erf van de buurman vallen, worden zijn eigendom.

Hein Verdam is auteur van het boek 'Een eigen huis in Frankrijk: kiezen, kopen en opknappen'. Kijk ook op www.franshuisopknappen.nl.