Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Bestel hier >>
Jaargang: 2006 Nummer: 4

Leven in Frankrijk 4-06 2006

DEZE EDITIE:
Totaal getikt
Wat de boer niet kent...
Wijn is medicijn
Het paradijsvogeltje
De meloenenmuur

Het homohuwelijk in Frankrijk

De Nederlanders Jasper en Jeroen huwen in 2004 in Utrecht. Verliefd als ze al zijn, worden ze dat tijdens hun huwelijksreis ook op een beeldig landhuisje bij Sarlat. Vóór de koop informeren ze naar de gevolgen in Frankrijk van hun huwelijk.
De heren willen bijvoorbeeld dat als één van hen overlijdt, de langstlevende de volledige eigendom van het Franse huis verkrijgt. Omdat – ongeacht de samenlevingsvorm – de eigendomsoverdracht van Franse onroerende zaken, door verkoop, schenking of vererving, onder Frans recht valt, is dat niet gemakkelijk. Laat staan wanneer de Franse notaris wordt geconfronteerd met zo’n ‘buitenlandse moderniteit’…
Aangezien het hier echter gaat om een in Nederland gesloten huwelijk tussen Nederlanders, zal ‘Frankrijk’ het accepteren. Dit biedt mogelijkheden de nalatenschap veel beter te regelen. Voorheen moesten homoseksuelen bijvoorbeeld het traject bewandelen van de Franse samenlevingsovereenkomst (PACS) met testament en/of oprichting van een SCI. Nu wijken de civiel- en fiscaalrechtelijke implicaties in Frankrijk nauwelijks nog af van die van een huwelijk tussen heteroseksuelen.
Jasper en Jeroen zullen bijvoorbeeld, na overlijden van één van hen, een vrijstelling van successiebelasting genieten van €76.000. Leefden zij samen middels een PACS, dan zou dat €57.000 zijn.
Voor ‘ons’ echtpaar kan het voorts interessant zijn om ten aanzien van het Franse huis, in Frankrijk een zogenoemde rechtskeuze uit te brengen naar Frans recht, zodat de woning valt onder Frans huwelijksvermogensrecht. Deze mise en communauté universelle avec clause d’attribution bewerkstelligen zij via een (Franse) notariële akte. Op de andere (on)roerende goederen blijven hun huwelijkse voorwaarden naar Nederlands recht van toepassing. Verder nemen ze in de akte een clausule op, houdende dat bij overlijden van één van beiden, de langstlevende de eigendom van de Franse onroerende zaken verkrijgt, zonder successierecht of overdrachtsbelasting. Wel dienen op die zaken rustende vorderingen te worden voldaan.
Voordeel is dat de langstlevende de volledige eigendom verkrijgt en volledig beschikkingsbevoegd wordt. Wanneer echter de langstlevende al kinderen had met een ander dan zijn huidige man, of zijn ouders zijn nog in leven, zal de langstlevende aan hen hun legitieme portie moeten uitbetalen.
We mogen concluderen dat er voor homo(-echt)paren veel ten goede is veranderd, of ze nu Jasper en Jeroen heten of Janine en Jacquelien. Aangezien echter vrijwel iedere situatie uniek is, blijft het zaak om u tijdig te informeren.

Mr Isabelle Flipse is juridisch adviseur voor Nederland en Frankrijk. Ze is oprichtster en eigenares van kantoor Flipse bv, Rembrandtlaan 1, Arnhem, telefoon 026 4431696, www.isabelleflipse.nl.