Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2012

Leven in Frankrijk ging weer op zoek naar de beste Franse bistrots, ­brasseries en andere restaurants in Nederland met die typisch Franse sfeer. Geen topzaken met Michelinsterren, maar bijzondere adressen waar je ­fantastisch, echt Frans eet en waar je je even in Frankrijk waant.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 10 september in de tuin van het Hilton Amsterdam werd door de Franse ambassadeur in Nederland, M. Pierre Ménat, de prijs uitgereikt aan de winnaar van de verkiezing van Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2012.
De jury – bestaande uit Alain Caron, Frans cuisinier en televisiekok, Karel Bagijn, fijnproever en al ruim dertig jaar culinair recensent, en Jo Simons, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk – was onder de indruk van het niveau van de aanmeldingen en het overweldigende enthousiasme van lezers die een stem uitbrachten op hun favoriete restaurant via de website van Leven in Frankrijk. Deze stemmen heeft de jury meegenomen in zijn overweging en na ampel beraad – het was niet gemakkelijk! – werd uit de tien genomineerden (bekendgemaakt in het zomernummer) als winnaar gekozen:

Restaurant-Brasserie Boas in Deventer

Het oordeel van de jury:
Deventer? Dat is toch vooral Deventer koek? Inderdaad, maar er blijkt toch ook een restaurant te zitten dat volledig voldoet aan de criteria voor de verkiezing tot het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2012. Een groot aantal lezers van Leven in Frankrijk stemde erop.
De menukaart met onder andere kreeft, zwezerik, oesters en een côte de boeuf maakt dat de jury vol verwachting afreist naar het historische centrum van Deventer, waar Restaurant Brasserie Boas zich bevindt aan de Golstraat 6 (hoek Walstraat). In de voormalige Hanzestad aan de rechteroever van de IJssel heerst nog steeds een voorname sfeer, die getuigt van een rijke geschiedenis. Ook binnen heerst een wat statige sfeer: veel schilderijen aan de muur, kroonluchters, balkenplafonds. Het roept een gevoel op van een ambiance die je vaak aantreft in de klassieke Franse restaurants met een wat chique clientèle. De ontvangst in Boas door Peter van Emde Boas is gastvrij en ­vriendelijk. De sfeer is ontspannen. Van Emde Boas mag dan Herman den Blijker in diens eerste Rotterdamse restaurant De Engel als leermeester hebben gehad, aan herrie in de keuken heeft Boas absoluut geen behoefte. Den Blijkers adviezen zijn hier niet nodig. De bediening werkt prima en de gerechten uit de keuken van Boas die wij proeven zijn perfect bereid. De menukaart is honderd procent Frans. Ook de wijnkaart is Frans, hoewel daar op zeer kleine schaal verandering in schijnt te komen. Wij nemen het Menu Classique en beginnen met oesters. De 'fines claires' uit Frankrijk smaken uitstekend en zijn keurig opengemaakt.
Dan volgt de gebakken eendenlever. De cuisson is prima: iets krokant vanbuiten en sappig vanbinnen. Het hoofdgerecht is een van de specialiteiten: de côte de boeuf van Maas-Rijn-IJsselrund met een smakelijke béarnaisesaus. We vragen dit fraaie stuk vlees 'saignant' en krijgen het ook zo. Rood van binnen maar wel warm. Ten slotte komt als dessert een crème bruleé op tafel. Van dit nagerecht is de bereiding uitstekend, een redelijk stevige maar fluwelen crème met een lekkere dunne gekarameliseerde korst. Kortom, de jury heeft een uitstekende Franse avond aan de rand van de Achterhoek. Boas, dat in 2008 de deuren opende nadat Peter van Emde Boas daar het restaurant Navet had overgenomen, is een must voor iedere francofiel!