Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!



Bestel hier >>
Jaargang: 2015 Nummer: 3

Leven in Frankrijk, speciale editie Zuid-Frankrijk 2015

DEZE EDITIE:
Aix-en-Provence, de grande dame van het zuiden
De modellen van Arles
Fijnproever in Fayence

Aix-en-Provence, de grande dame van het zuiden

Een van de meest geliefde steden van de Fransen is Aix-en-Provence, ook wel ‘klein Parijs’ genoemd, maar dan wel met Provençaalse flair en levensritme. Het TGV-station ligt op twintig minuten van de stad. Bezoekers zijn welkom, maar ze moeten er wel wat moeite voor doen, want Aix weet wat ze waard is. Portret van een grande dame.

Een tikkeltje ijdel...
Op elke straathoek is wel een oude verrassing te ontdekken: een heilige in een kooitje onder een prachtig gevormd balkonnetje of schitterend vorm­gegeven deuren, trappen, deurknoppen en galerijen. En natuurlijk de fonteinen, waarvan er rond de ­vijftig zijn. Let op de lage rand: speciaal gemaakt zodat de schapen uit de omringende ­bergen eruit konden drinken.
De zon en de nabijheid van de zee en de zoete ­Provence heeft Aix-en-Provence gemeen met buurstad Marseille. Maar het heeft geen last van het hysterische getoeter en de chaos die hoort bij een wereldstad. Was Aix een vrouw, dan liep ze met de neus in de lucht. De historicus Pierre-Joseph de Haitze zei ooit: ‘La vanité à Aix est mieux logée que les personnes’ (‘De ijdelheid is in Aix beter gehuisvest dan de inwoners’). Ook spreekt men van ‘les escaliers de vanité’: de ijdele trappen van Aix.
Inderdaad, er zijn opvallend veel imposante trappen. En ook de deuren kunnen er wat van. Overal zijn posters te koop van de met ornamenten versierde deuren van Aix. Het is geen wonder dat de stad zo voornaam doet, het was eeuwenlang de hoofdstad van de Provence en vestigingsplaats van het ­parlement van de Provence. De stad kreeg in die tijd de bijnaam ’klein Versailles’, vanwege de deftige gebouwen en de decadente feesten. Het Office de Tourisme organiseert vermakelijke rondleidingen in het spoor van die decadente inwoners, hun ­huizen en plekken van vermaak, genaamd ‘Richesses et Trahisons’.
Begin je bezoek met het bewonderen van de belangrijkste laan in het centrum: de Cours Mirabeau. Dit is misschien wel de mooiste boulevard van Zuid-Frankrijk met zijn platanen, fonteinen in het midden en statige huizen aan weerszijden. Aix was de tweede Franse stad, na Parijs, die (in 1649) zo’n chique boulevard ontwierp. In het begin waren beide toegangskanten afgesloten. Alleen de adel en politici mochten naar binnen om te flaneren. Als een arme sloeber zich hier durfde te vertonen, kreeg hij een flinke boete.
Voor iets moois dat niet in alle reisgidsen staat vermeld, moet je naar het stadhuis (hôtel de ville) uit de 14de eeuw aan het mooiste plein van de stad: de Place de l’Hôtel de Ville. Je kunt naar binnen, hoewel niet veel toeristen dit zullen doen. Maar het mag echt. Ga naar boven naar de vroegere Salle des États de Provence. Vroeger vergaderde hier het parlement van de Provence, nu wordt er ­getrouwd en geborreld. Je ziet hier alle belangrijke historische personen uit Aix en omgeving levensgroot op de muren geschilderd, zoals de witte man rechts in de hoek: de comte Mirabeau (een held die de Franse armen verdedigde in Parijs) en Nostradamus. Er zijn zowaar ook enkele vrouwen afgebeeld, onder wie de schrijfster Madame le ­Sévigné, bekend om de ­literaire brieven met haar dochter.
Behalve al deze antieke charme, staat Aix bekend om haar mooie winkels. De stad promoot zichzelf als de stad waar ‘le shopping est chic, sans être bling bling’. En dat is waar. Verwacht geen namaak Louis Vuitton of glitterjuweliers, maar door het oude centrum slingeren wel de mooie boetieks van namen als Hermès, Longchamp, Agnès B, Gérard Darel, Lancel, Zadig et Voltaire en Maje.

...maar ook Zuid-Frans nonchalant
Een andere bijnaam van de stad is le petit Paris vanwege dezelfde variëteit aan restaurants en ­dezelfde voorliefde voor mooie winkels. Maar dan wel een Parijs met rode en gele huizen, een lang­zamer tempo en zonder files. De Cours Mirabeau wordt aan de ene kant begrensd door de wijk ­Mazarin met zijn kaarsrechte straten en aristocratische herenhuizen en aan de andere kant door een labyrint van middeleeuwse straatjes. In die straatjes zijn bijna dagelijks kraampjes te vinden met groenten en fruit, oude boeken, bloemen, Provençaalse tafelkleden en rieten manden. En biologische boeren die hun producten rechtstreeks van het land ­verkopen. Vanaf de terrassen op de vele pleinen van de stad ruik je de meloenen, olijven en kruiden, oftewel de geur van de pure Provence. Rond tien uur nemen de marktmensen hun eerste glaasje rood, de straatmuzikant begint zijn werkdag, de kerk luidt zijn antieke klokken. In al die eeuwen is er wat dit betreft weinig veranderd. Vergeet even die plattegrond, volg je zintuigen en verdwaal in het gekrioel van steegjes.

Een intellectueel trekje, een beetje snob zelfs
Er zijn maar liefst drie universiteiten in Aix. Het aantal boekwinkels en antiquairs is dan ook ­opvallend hoog. Een juweeltje en een must voor ­iedereen die verliefd is op de Provence is boek­winkel Le Blason, met mooie (foto)boeken over de Provençaalse cultuur, kaarten, posters en expo­sities. Intellect, die oude Franse sfeer en een goed glas wijn kunnen goed gecombineerd worden in Café Les Deux Garçons op de Cours Mirabeau.
Het was halverwege de 18de eeuw de plek waar de in politiek geïnteresseerden elkaar ontmoetten. Later werd het een restaurant (gekocht door twee garçons: obers) met als stamgasten Cézanne, Churchill, Picasso (die aan het einde van zijn leven in het nabijgelegen Vauvenargues woonde), Sartre, Piaf, Delon, Belmondo en Cocteau. Het interieur met de spiegels, pianobar in barokstijl en de ­buigende (soms neerbuigende) obers in zwarte vestjes is sindsdien nauwelijks veranderd.

Lees verder over Aix-en-Provence, ook voor tips & adressen, in Leven in Frankrijk nr. 3, special 2015.

tekst Cathelijne van Vliet  foto's Jurjen Drenth, Image Select & R. Cintas Flores (OT Aix-en-Provence)