Deze site gebruikt cookies om informatie op te slaan op uw computer. Door het gebruik van onze site accepteert u de voorwaarden. Lees onze Cookie Verklaring.
Doorgaan

Magazine archief


NEEM OF GEEF EEN ABONNEMENT OP LEVEN IN FRANKRIJK

En ontvang de nautische dekbedovertrekset t.w.v. € 89,95!Stoere bouwvakker

Zo begon ik twintig jaar geleden in Frankrijk te klussen. Vaak was het warm en droeg je dus zo min mogelijk kleren. Werkhandschoenen bij het metselen? Dat was voor watjes. Wel sprongen de kloven na een paar dagen spontaan in mijn vingers. Na een grote roestige spijker door de zool van mijn schoen werd ik bekeerd tot de veiligheidsschoen. Mijn eerste aanschaf in de categorie persoonlijke beschermingsmiddelen. Een paar maanden later ontdekte ik dat je veilig­heidsbrillen hebt in soorten en maten. Door een staalsplinter in mijn oog kwam ik erachter dat een wat duurdere bril niet alleen prettiger zit, maar ook beter afsluit dan een goedkope. En bovendien onaangename
bezoekjes aan het ziekenhuis bespaart. Aan een paar dagen stoffig sloopwerk hield ik een hoestje over dat drie maanden aanhield. Sindsdien hoort ook een fijnstofmasker tot de vaste uitrusting. Vloeren leggen deed ik altijd op mijn blote knieën. Na het voltooien van een grote vloer ging dat niet meer zo lekker. Een werkbroek met kniebeschermers erin voelde daarna aan als fluweel. Om kort te gaan: toen ik begon te klussen, vond ik het belangrijk er als een Franse bouwvakker uit te zien. Dat hielp trouwens ook bij het verkrijgen van advies en korting bij de bouwmaterialenhandel. Tegenwoordig ben ik wat voorzichtiger geworden. Ik ga nu meestal ‘professioneler’ gekleed dan mijn Franse voorbeeld. Die mij soms wel wat bevreemd aankijkt. Maar daar ben ik met de jaren minder gevoelig voor geworden.

Tips voor veilig werken:

‘Persoonlijke bescherming’ klinkt als een term uit de Arbowet, en dat is het ook, maar dat  betekent niet dat het niet nuttig kan zijn.

Een paar basisartikelen:


Een veiligheidsbril die goed afsluit is on­misbaar bij slijpen en hakken.

Het dragen van een fijnstofmasker is iets waar je pas op termijn het effect van merkt, of liever gezegd, je merkt het als je het niet op hebt gehad. Ook hier geldt dat de iets duurdere vaak prettiger zitten en beter beschermen. En dat voor een paar euro verschil. 

Stevige schoenen zijn sowieso handig bij het grove werk, zoals slopen, metselen en werken op je knieën. Veiligheidsschoenen zijn hier beter tegen bestand dan bijvoorbeeld dure bergschoenen, en ze beschermen ook beter. 

Kniebeschermers zijn in de eerste plaats comfortabel en kunnen op de lange duur knieklachten voorkomen.