Allo Allo

De aanleg van een telefoonaansluiting was weer een stap in het aménagement (bewoonbaar maken) van ons huis. We waren bereikbaar voor het thuisfront in Nederland en konden met behulp van de Pages Jaunes (Gouden Gids) zelf een restaurant reserveren. Maar dat ligt nu 25 jaar achter ons. Zo’n twintig jaar geleden kwamen de eerste vrienden langs met een mobiele telefoon. Om te bellen moesten ze wel eerst een paar kilometer met de auto heuvelop rijden voor bereik. Bijna tien jaar geleden was ook internet en wifi niet meer tegen te houden. Ik vond het zelf wel rustig, een vakantie zonder email en You Tube, maar voor de rest van het gezin was dit geen optie meer. Dus daar kwam de eerste Live Box, die al snel sneuvelde ten gevolge van een blikseminslag. Inmiddels wordt de telefoonlijn, bestaande uit een draadje dat vanaf het dak naar de dichtstbijzijnde houten telefoonpaal loopt, alleen nog gebruikt voor internet. Inkomende gesprekken op de vaste lijn komen vooral van telemarketeers, ons eigen telefoonverkeer is 100 procent mobiel. Het telefoondraadje kan het internetverkeer echter niet meer echt aan, wat resulteert in klachten van alle huisgenoten over de slechte wifi. Vandaar het besluit om de telefoonaansluiting op te zeggen. Wat nu? Een glasvezelnetwerk ligt hier niet, en dat komt er ook niet voor een handjevol huizen. Sommige buren hebben internet via de kabeltelevisie, met wisselend resultaat. Zelf wacht ik even af tot het voorjaar. Wellicht is er tegen die tijd een mooi aanbod van één van de providers voor een onbeperkt 4G abonnement.

Tips internet en bellen

  • Nu de tarieven voor bellen en datagebruik in Europa gelijk zijn getrokken kan het interessant zijn een Nederlands (onbeperkt) data-abonnement ook in Frankijk te gebruiken. Dit kan door je mobiele telefoon in te stellen als wifi -hotspot of door een apart hotspot-apparaat met eigen simkaart te kopen, in Nederland of Frankrijk. Het voordeel is dat je dit overal met je meeneemt. Het nadeel is dat dan er geen internet is in het huis als je het bijvoorbeeld zou willen verhuren.
  • Sommige Franse providers bieden ook een dergelijke 4G box aan met abonnement, als vervanger voor een vaste internetaansluiting. Natuurlijk afhankelijk van de dekking ter plaatse. Een betaalbaar abonnement met helemaal onbeperkt datagebruik heb ik op moment van schrijven in Frankrijk nog niet kunnen vinden.
  • Verder zijn er aanbieders van kabeltelevisie die ook internet aanbieden. De snelheid kan plaatselijk erg verschillen.
  • De telefoonaanbieders bieden ook nog steeds internet aan via adsl, dat is dus via de bestaande telefoonkabel. Zie hierboven voor mijn ervaringen daarmee.