Draaiboek

Hein Verdam is auteur van het boek ‘Een eigen huis in Frankrijk- kiezen, kopen & opknappen’. Meer info: heinverdam@planet.nl

Tussen de Nederlandse lock down en het Franse confinement in lukte het dan toch nog om twee weken in Frankrijk te zijn. In ons dorp was weinig veranderd. Alleen in de supermarkt verderop, daar was een mondkapje verplicht. Maar de oudere Franse dames vonden dat ze het kapje best even af mochten doen om elkaar te begroeten en te kussen. Een andere verandering was een nieuwe straatnaam en een echt huisnummer. De facteur, die elke dag zijn ronde doet in zijn gele bestelwagen, wist alle huizen wel te vinden. Maar pakketbezorgers en andere bezoekers moesten soms eindeloos zoeken en vragen. In plaats van de naam van ons gehucht, hameau of lieu dit is het adres van ons huis nu nummer 108, gevolgd door de straatnaam. Terwijl wij het eerste huis zijn aan deze weg. De overburen zijn het tweede huis aan hun kant. Zij hebben nummer 93. Hoe zit dit? Ik doe navraag bij een buurvrouw die bij La Poste werkt. Nous avons le systeme metrique, legt ze uit. Ja dat hebben wij ook, sinds Napoleon. Maar in dit geval betekent het dat de meters geteld worden vanaf het begin van de straat. Wij zitten dus 108 meter van de hoek waar onze straat begint.

Wat dit jaar ook anders is: dat ik dit jaar niet zelf het huis kan afsluiten voor de winter. Want kort na terugkomst in Nederland kleurt de regio waar het huis ligt alweer oranje. Niets gaat volgens draaiboek. We kunnen niet terugkomen in september zoals gepland. Tenminste niet zonder in quarantaine te gaan. Dan besef je hoe onhandig het is dat bijna elke handeling bij het afsluiten een gebruiksaanwijzing vereist. Waar zit precies dat aftapkraantje? Welk dekzeil gaat over de tuinstoelen? Het luik dat knelt, de sleutel die andersom draait, de juiste stekker die je alleen zelf weet te herkennen. Leg dat maar eens per telefoon of e-mail uit aan je Franse buurman, die van goede wil is, maar niet jouw gedachten kan lezen!

 

Tips

Natuurlijk wil je bepaalde dingen in en om het huis het liefst zelf doen. Maar om te zorgen dat familie en vrienden ook je huis kunnen gebruiken zonder dat jij erbij bent is het handig om duidelijke instructies op te stellen voor het in gebruik nemen en afsluiten van een huis. Het is handig om een soort draaiboek te maken, liefst geïllustreerd met foto’s voor extra duidelijkheid. Als je de instructies digitaal doorstuurt, kun je er zelfs korte filmpjes bijvoegen. Die zeggen soms meer dan hele lappen tekst.