Bistro Madeleine is het Fijnste Franse Restaurant 2023

Op maandagavond 19 juni zijn in het Hilton Hotel in Amsterdam onder grote belangstelling van restaurateurs, pers en genodigden voor de elfde keer de jury- en de publieksprijs voor het Fijnste Franse Restaurant 2023 uitgereikt.

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2023 ging naar Madeleine in Utrecht. De Franse ambassadeur in Nederland,  Z.Exc. François Alabrune, reikte de prijs uit aan chef Rik de Jonge. Juryvoorzitter Tom Kellerhuis citeerde uit het juryrapport: “Een restaurant met gemoderniseerde klassiekers en een fantastische bediening met oog voor elk detail. De doorslag gaf deze keer de uitmuntende kwaliteit van de keuken. Hier aten we anders Frans dan elders. Je kunt een klassieker perfect bereiden zoals hij hoort te zijn, maar je kunt er ook je eigen originele twist aan geven. In Frankrijk heet dat bistronomie: de gastronomische keuken ontmoet de bistrocultuur: haute cuisine voor redelijke prijzen in een ongedwongen sfeer.”

De winnaar krijgt tevens de eretitel WORLD’S FRENCH RESTAURANT, een titel die de Franse organisatie Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) vanaf 2022 ook in Nederland uitreikt aan restaurants die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.

Van links naar rechts: Cathelijne van Vliet (hoofdredacteur Leven in Frankrijk), juryvoorzitter Tom Kellerhuis, Esther van der Waal, Julius Boumans, Z.Exc. François Alabrune, Apolline Huni en chef Rik de Jonge van Bistro Madeleine. (Fotografie Ferry van der Vliet – Paris FvdV)

De publieksprijs ging naar LOEVetDIE uit Rotterdam waarvoor lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen. Ook zij kregen een plaquette uitgereikt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Publiek-1024x685.jpg

Van links naar rechts: Tom Kellerhuis (juryvoorzitter), eigenaar Rogier Loevendie, chef Benjamin Hameetman, Z.Exc. François Alabrune, Esmee Blom, Mila van Werkhoven, Cathelijne van Vliet (hoofdredacteur Leven in Frankrijk) en Sander Slaats van LOEVetDIE.

De professionele jury stelde een shortlist samen van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som. De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestaat uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, hoofdredacteur HP/de Tijd en culinair journalist; Alain Caron, Franse chef-kok, bekend van televisie en zijn vier restaurants in Amsterdam; Jacques Hermus, culinair journalist, en Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk. De juryprijs bestaat uit een plaquette en een uitgebreide reportage in de augustus editie van Leven in Frankrijk.

Dit waren de tien genomineerden van 2023, de jury beveelt ze van harte aan:

  • Le Bistrot de la Place, Den Haag
  • Le Fernand, Maastricht
  • Le Petit Chef, Rijswijk
  • LOEVetDIE, Rotterdam (winnaar publieksprijs)
  • Louise Petit, Rotterdam
  • Madeleine, Utrecht (winnaar juryprijs)
  • Marie, Amersfoort
  • O Bistro, Amsterdam
  • Parlotte, Amsterdam
  • Regent, Nijmegen