Slider Header

Clafoutis aux cerises

Voor 6 tot 8 personen
Clafoutis met kersen is een van mijn favoriete zomerrecepten… Het is een mooi alternatief voor de vruchtenvlaai en heeft weinig voorbereidingstijd nodig. Ik laat de pitten in de kersen, anders loopt al het sap van de kersen door het deeg heen en verandert het de dichtheid van het dessert, dat eigenlijk een ‘ Flan’ (Franse puddingtaart) hoort te zijn.

Ingrediënten

  • 600 gram kersen
  • 40 gram boter
  • 20 gram boter voor de bakvorm
  • 20 cl melk
  • 4 eieren
  • 100 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 10 gram suiker
  • zout

 

Bereiding

  • Verwarm de oven tot 210°C.
  • Smelt 40 gram boter in een pan.
  • Mix de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom. Als je geen vanillesuiker kunt vinden, voeg dan 10 gram normale suiker extra toe samen met een theelepel vanille aroma.
  • Voeg de eieren één voor één toe en meng alles tot een homogeen geheel.
  • Schenk geleidelijk de melk erbij en meng opnieuw.
  • Voeg op het laatst de boter en een flinke snuif zout toe. Meng opnieuw.
  • Smeer 20 gram boter over de bakvorm. Plaats de kersen (met de pitten) in de bakvorm. De kersen moeten bijna de hele bakvorm bedekken. Voeg daarna het eiermengsel toe.
  • Plaats de Clafoutis 10 minuten in de oven op 210°C. Daarna 20 minuten op 180°C.
  • Smeer wat glazuursuiker op de bovenkant als het is afgekoeld. Ik eet de Clafoutis het liefst wanneer deze nog redelijk warm is met een bolletje vanilleijs (maar dat is aan jou!).

 

Tips van Ma Petite Cuisine Amsterdam
De traditionele Clafoutis wordt bereid met kersen, maar kan ook gemaakt worden met andere soorten fruit zoals nectarines, pruimen…. Ik ben vooral gek op de Clafoutis met abrikoos. Ik voeg alleen 20 gram suiker extra toe in de voorbereiding om de zuurheid van de abrikoos in balans te krijgen, en ik verspreid wat gesneden amandelen bovenop voordat de Clafoutis in de oven gaat.

 

Eet smakelijk!