Slider Header

Recept Tarte Bourdaloue (perentaart)

Voor 8 personen
Ingrediënten
Voor het deeg:

  • 250g bloem
  • 1 ei
  • 125g boter op kamertemperatuur
  • 100g suiker

Voor de garnering:

  • 3 verse peren
  • 200g suiker
  • Vanillestokje
  • 1 citroen
  • 100g amandelmeel
  • 100 g poedersuiker
  • 100g gesmolten boter
  • 1 ei
  • 10g maizena
  • 10g vanillesuiker
  • 20g rum

De authentieke en traditionele Franse ‘Tarte Bourdaloue’, een verrukkelijke taart van verse peren en amandelcrème, dankt zijn naam aan het deeg dat in 1850 voor het eerst werd gemaakt in ‘rue Bourdaloue’, in het 9e arrondissement in Parijs (ik heb er vlakbij gewoond!) Het is het perfecte recept voor een luie zondag.

Begin met het deeg, ‘pâte sablée’, tegelijkertijd knapperig en zacht als zand:
Mix in een grote en diepe kom de boter met de bloem totdat het eruit ziet als zand. Voeg de suiker toe en mix het geheel opnieuw. Voeg daarna een losgeklopt ei toe aan het deeg. Mix snel en maak vervolgens van het deeg een bal. Plaats het deeg tussen twee bladen bakpapier en maak het plat met een deegroller, totdat het net zo groot is als je bakvorm. Laat het deeg 30 min rusten in de ijskast. Bereid ondertussen de vorm (een ronde, speciaal voor taarten): vet de vorm in, vooral aan de randen. Wanneer je deeg is afgekoeld kun je er de vorm mee bedekken. Als het deeg goed in de vorm zit kun je de bovenste laag bakpapier verwijderen. Maak met een vork kleine gaatjes in het deeg en zet de vorm daarna in de ijskast.

Bereid vervolgens de peren:
Schil de peren en leg ze in een grote pan. Bedek ze met water, voeg 200g suiker, citroensap en een vanillestokje toe. Kook totdat de peren zacht zijn. Snijd de peren doormidden als ze weer zijn afgekoeld. Verwijder het middelste stuk met de pitjes en snijd de peren in dunne plakjes.

Maak daarna de almandelcrème:
Mix in een grote kom het amandelmeel (100g), de poedersuiker (100g), de gesmolten boter (100g), de maizena (10g) en de vanillesuiker (20g). Voeg als laatste de rum toe.

Maak de taart af:
Giet de amandelcrème op het deeg. Leg de peren daar mooi op en verdeel het goed, zodat elk stukje taart bedekt is met peren.
Verwarm je oven voor op 180 graden en bak de taart voor ongeveer 30 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en de … knapperig. Haal de taart uit de vorm wanneer deze is afgekoeld.

Trucjes van Ma Petite Cuisine Amsterdam:

“Het is altijd beter om deze taart met verse peren te maken, maar je kan ook een blikje peren in siroop gebruiken als je het recept iets makkelijker wil maken.
Voor het deeg kun je ook 25g amandelmeer toevoegen, dan wordt het extra knapperig!”

 

Bon appétit!