Voor 6 personen
Het originele en traditionele recept van de Franse Blanquette (de Veau) wordt bereid met kalfsvlees… Ma Petite Cuisine Amsterdam maakt een andere versie van de Blanquette, bereid met vis. U kunt hiervoor vis uit de diepvries gebruiken, maar verse vis is natuurlijk veel beter!
Ingrediënten:
- Verse kabeljauw
- Verse zalm
- Grote gamba’s
- Een bakje champignons
- 2 wortelen
- 3 preien
- 1 sjalot
- 110 ml witte wijn
- 100 gram boter
- Groentebouillon
- Visbouillon
- Bloem
- 1 ei
- 4 grote eetlepels room(30%vet)
- Laurier
Als eerste, bereid de groenten:
Fruit de sjalot met 30 gram boter in een grote, diepe pan. Voeg dan de fijngesneden prei toe (u kunt een klein beetje van het groene deel van de prei toevoegen, maar niet teveel) en doe de wortel, gesneden in grote stukken, erbij. Bak de groenten 10 minuten aan, op middelhoog vuur. Doe dan de groentebouillon erbij en kook tot het water is verdampt. De wortelen moeten zacht gekookt zijn. Bak ondertussen in een andere pan de champignons aan op hoog vuur, totdat het vocht van de champignons is verdampt, maar ze moeten niet te bruin worden. Voeg dan de champignons bij de andere groenten als alles eenmaal gekookt is.
Ten tweede, bereid de saus:
Doe 70 gram boter in een pan en voeg zodra de boter is gesmolten 70 gram bloem toe en meng het geheel 5 minuten op laag vuur. Dit mengsel van boter en bloem wordt ook wel roux genoemd in de traditionele Franse keuken. Voeg de witte wijn en wat van de visbouillon toe. Laat het een paar inkoken op laag vuur, terwijl je ondertussen blijft roeren.
Bereid dan de vis:
Kook water in een grote pan, met laurier en wat visbouillon. Voeg de kabeljauw en zalm toe en kook de vis kort (pocheren). Bak de gamba’s in een pan met wat boter en olijfolie een paar minuten op.
Op het laatste moment, wanneer de groenten en de vis klaar zijn maken we het af met de saus: voeg de room en de eierdooier toe en mix deze op een laag vuur, totdat de saus homogeen is en een gladde textuur heeft.
Besprenkel de vis en de groenten met de saus en serveer het meteen! De saus van de blanquette kun je eigenlijk niet meer opwarmen, dus maak het gelijk op.
Tip van Ma Petite Cuisine Amsterdam :
Je kunt dit recept met allerlei soorten vis maken, vooral met schelpdieren, die zorgen voor veel smaak aan je maaltijd! Zolang je je maar aan de baktijd van de vis houdt.
Bon Appétit!