Voor 6 tot 8 personen
De originele en traditionele Franse ‘Tarte Tatin’ is een dessert gemaakt van gekarameliseerde appels… Het idee van dit gerecht is hetzelfde maar dan met sappige tomaten. Dit voorgerecht is heerlijk om aan het eind van de zomer te bereiden, omdat de tomaten meer smaak hebben in deze tijd van het jaar. Je kunt dit voorgerecht in een losse vormpjes maken, zoals op de foto, of in een grotere.
Ingrediënten
- Voor het zelfgemaakte kruimeldeeg:
- 125 g boter
- 210g bloem
- 1 ei
- 40g Parmezaanse kaas
Voor de garnering:
- Ongeveer 15 grote cherry tomaten
- 15g boter
- rozemarijn
- balsamico
- honing
Voor de tapenade:
- 120g zwarte olijven
- 4 of 5 ansjovissen
- paar pijnboompitten
- zout & peper
Verwarm de oven op 210 °C.
Bereid eerst de huisgemaakte kruimeldeeg.
Haal de boter uit de koelkast zodat deze beter te bewerken is. Giet de bloem, de Parmezaanse kaas en een snufje zout in een kom. Meng het met de handen en maak een holte in het midden. Plaats de eidooier met de in kleine stukken gesneden 125g boter in het midden. Meng de boter voorzichtig met de dooier en voeg geleidelijk het bloemmengsel toe. Maak er een bal van wanneer het deeg glad is. Indien nodig, voeg een of twee lepels koud water aan het deeg toe.
Plaats de bal in het midden van een vel bakpapier. Plaats een tweede vel erboven en rol het deeg uit met een deegroller totdat het deeg ongeveer 3 mm dik is. Als je geen deegroller hebt, kun je een (lege) wijnfles gebruiken!
Plaats het daarna in de koelkast zonder de vellen te verwijderen.
Bereid daarna de garnering
Was en snij de tomaten door midden. Plaats de boter in een grote pan met een lepel olijfolie (zodat de boter niet aanbrandt), samen met een grote lepel honing, een lepel balsamico en verse rozemarijn. Voeg de tomaten toe (huidzijde op de pan) en bereid het op gemiddelde temperatuur voor ongeveer 15 minuten. Draai de tomaten voorzichtig om en bak nog 5 minuten door. De tomaten moeten karameliseren, maar mogen niet aanbranden.
Niks makkelijkers dan de tapenade : meng de zwarte olijven in een blender met de pijnboompitten en de ansjovissen. Voeg een lepel olijfolie toe wanneer het te dik is.
Als je nog Parmezaanse kaas over hebt, kun je die toevoegen .
Maak nu de tarte tatin.
Schik de tomaten in je vorm (huidzijde langs de vorm, snijkant aan de bovenkant). De tomaten mogen dicht tegen elkaar aan liggen.
Haal het deeg uit de koelkast. Snij met een mes een stuk uit het deeg ter grote van je vorm. Giet aan één kant wat tapenade. Plaats het deeg bovenop je vorm (kant van de tapenade langs de tomaten).
Bak het in de oven op 200 °C gedurende 15/20 minuten, totdat het deeg krokant lijkt. Pak een plaat groter dan de vorm, plaats deze bovenop de vorm en draai het geheel om. Dit voorgerecht kan warm en koud gegeten worden!
Tips van Ma Petite Cuisine Amsterdam :
Ik gebruik de techniek van de ‘2 bakpapier vellen’ voor bijna al mijn deegwaren, zoals zandtaartdeeg en suikerkorstdeeg, omdat je zo het deeg zo gemakkelijk in elke vorm kan plaatsen, zelfs wanneer het plakt of broos is.
Meestal serveer ik dit voorgerecht met een verse spinaziesalade met honing-mosterd dressing. Als je wat tapenade over hebt, serveer het dan bij het als aperitief met brood.
Bon Appétit !