Auberge Jean & Marie is de winnaar!

Op maandagavond 4 juli zijn in het Hilton Hotel in Amsterdam onder grote belangstelling van restaurateurs, pers en genodigden voor de tiende keer de jury- en de publieksprijs voor het Fijnste Franse Restaurant 2022 uitgereikt.

Van links naar rechts: de Franse ambassadeur in Nederland zn. Excellentie Luis Vassy, eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer van Auberge Jean & Marie. Foto: Friso Boven.

De prijs voor Het Fijnste Franse Restaurant 2022 ging naar Auberge Jean & Marie in Amsterdam. De Franse ambassadeur in Nederland, Luis Vassy, reikte de prijs uit aan de eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer. Juryvoorzitter Tom Kellerhuis citeerde uit het juryrapport: “Een restaurant met een sfeervolle ambiance, een fantastische bediening met oog voor elk detail, waarbij geen wens te veel is. Maar de doorslag gaf toch de verfijnde menukaart met liefdevol bereide authentieke en gemoderniseerde klassiekers, die je telkens weer van je stoel blazen.” De winnaar kreeg tevens als eerste restaurant in Nederland de eretitel WORLD’S FRENCH RESTAURANT, een titel die de Franse organisatie Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) vanaf dit jaar ook in Nederland uitreikt aan restaurants die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.

Van links naar rechts: Cathelijne van Vliet (hoofdredacteur Leven in Frankrijk), juryvoorzitter Tom Kellerhuis, Jan Grijspeere van Auberge Jean & Marie, Alain Fontaine (voorzitter AFMR), jurylid Jacques Hermus, Marije Bremer van Auberge Jean & Marie, jurylid Alain Caron en Carole Bussy (manager World’s French Restaurant). Foto Friso Boven.

De publieksprijs ging naar Bouchon d’en Face uit Maastricht waarvoor lezers van Leven in Frankrijk met overweldigende meerderheid kozen. Ook zij kregen een plaquette uitgereikt.

Phakeme Luthuli en Piet Joosten van Bouchon d’en Face. Foto Friso Boven.

De professionele jury stelde een shortlist samen van tien genomineerde restaurants en namen er kritisch de proef op de som. De jury van de prijs voor het Fijnste Franse Restaurant van Nederland bestond uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis, hoofdredacteur HP/de Tijd en culinair journalist; Alain Caron, Franse chef-kok, bekend van televisie en zijn vier restaurants in Amsterdam; Jacques Hermus, culinair journalist, en Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk. De juryprijs bestaat uit een plaquette en een uitgebreide reportage in de september editie van Leven in Frankrijk.

Dit waren de tien genomineerden van 2022, de jury beveelt ze van harte aan:

  • Auberge Jean & Marie, Amsterdam (winnaar juryprijs)
  • Brasserie Bellevue, Eindhoven
  • Bistro Bonjour, Amsterdam
  • Bistrot du Bac, Rotterdam
  • Bouchon d’en Face, Maastricht (winnaar publieksprijs)
  • Florent, Utrecht
  • Le Hollandais, Amsterdam
  • Louise Petit, Rotterdam
  • Marie, Amersfoort
  • Villa Coucou, Den Haag