Columns

Froid de vivre

Bezongen in composities zover het oor reikt, geschilderd door meesters, er zijn boekenplanken over vol geschreven en genoeg films noir (et blanc) om lange winters mee te vullen; La Tristesse. Die pogingen haar te vangen lijken niet doorgedrongen tot de boerenbuitengebieden. In elk geval niet tot dít boerengebied. Doodsbang zijn de mensen hier voor de tristesse van een winter vol van leegte. Verlaten weilanden, kale akkers, geen blad aan de bomen. Een verschrikking, verzuchten de buren. Een prachtige pentekening, …

Nieuwe dromen

Toen de meisjes nog klein waren, dacht ik dat het ontzettend moeilijk zou zijn om hier ooit alleen te wonen. Vanuit het huis is geen enkele bebouwing te zien, er zijn geen wegen, geen geluid, je kunt er alleen komen via een zandpad, omzoomd door cipressen.

Ik geef toe dat ik de eerste jaren in paniek kon zijn als ik de luiken opende en al die natuur me aanstaarde. Nergens een mens, geen geluid, niets.

Maar met de tijd is …

Roadtrip naar het westen

Kort geleden maakte ik een roadtrip. Een echte: zo’n zeshonderd kilometer van Parijs tot aan de punt van Bretagne, de Finistère. En wat een moois zie je dan.
Als correspondent wil je wel eens opgaan in je werk. Je volgt dagelijks het nieuws, doet verslag van stakingen en inflatie, en vergeet ondertussen hoe mooi het land is. Zo’n roadtrip doet dan wonderen.
Om even de sfeer te schetsen: begin in L’Hôtel in Saint-Germain-des-Prés waar Oscar Wilde zijn laatste dagen doorbracht. …

 

Het (ver)erven van een Frans huis

Wie mijn stukjes geregeld leest – in 20 jaar zijn het er bijna honderd – weet dat ik probeer ook de taaiste onderwerpen leesbaar te behandelen. Wat een doorgewinterd jurist reuzespannend vindt, kan voor normale mensen immers ronduit slaapverwekkend zijn. Het liefst beschrijf ik een casus uit mijn praktijk, combineer er twee of voeg ter illustratie een vleugje ‘drama’ toe. Nu wijk ik daarvan af.
Ik vermeld hier wat algemene zinvolle feiten over het Franse huis en ‘de dood’. Niet …

Zoete Roussillon krijgt droog gezelschap

Remke de Lange is journalist, vinoloog, wijndocent en sommelier. In Australië en Zuid-Afrika maakte ze zelf wijn: Rem’s Row.

Zoete wijn heeft het niet makkelijk. Dat is nog geen reden om Roussillon dan maar te vergeten. Sterker, Frankrijks meest zuidelijke wijnstreek barst van de moderne wijnen die een perfecte aanvulling zijn op de traditionele zoete.

Zelfs in een streek met 250 dagen zon en een steeds droger, warmer klimaat blijkt de gris zonder morren frisheid, zelfs wat groene hartigheid te …

Un kippenchef superieur

Elke zondagochtend was de eerste gang op de zondagse markt in Saint-Antonin-Noble-Val naar de rotisseur. Dan bestelden we de kip die we, twee uur later, gloeiend heet van het spit mee naar ons vaste vakantiehuis konden nemen. Eerst langs de groentekramen, het kruidenvrouwtje, een biertje bij Café de la Paix, dan een kippetje oppikken en naar huis racen. Was de kip – of twee, al naargelang het aantal gasten – nog lekker warm, dan konden we onze stukken brood in …