Goût de France

Op 21 maart wordt Goût de France gehouden, een wereldwijd evenement waarbij de Franse keuken centraal staat.

Het is de vierde keer dat het evenement wordt georganiseerd. Op de eerste dag van de lente serveren toprestaurants in de hele wereld de heerlijkste Franse menu’s. In Nederland zijn er achttien toprestaurants en –chefs die deelnemen. Voor de volledige lijst zie de website www.goodfrance.com.

Op deze eerste lentedag worden de gastronomie en de bijzondere producten van Frankrijk belicht – en geproefd! Zo wordt duidelijk gemaakt waarom de Franse ‘gastronomische maaltijd’ is erkend als immaterieel erfgoed door UNESCO.

Dit jaar zal er speciale aandacht zijn voor Franse wijnen en gedistilleerd en producten uit de regio Nouvelle-Aquitaine, in het Zuid-Westen van Frankrijk.

De populariteit van dit gastronomische evenement groeit razendsnel. In 2015 deden wereldwijd meer dan 1300 restaurants mee, in 2017 al 2100, en dit jaar zelfs 3000 in 150 landen.

Het mondiale eetfestijn is bedacht door het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken en de bekende chef-kok Alain Ducasse. Maar de eerste die op de gedachte kwam om de Franse keuken wereldwijd te promoten was de beroemde chef van Hôtel Ritz Auguste Escoffier, die in 1912 de ‘Diners d’Épicure’ bedacht. Intussen is het concept wel enigszins veranderd. Destijds werd wereldwijd hetzelfde menu geserveerd voor zoveel mogelijk gasten. Tegenwoordig wil iedere chef zijn eigen signatuur aanbrengen. Dat betekent dat er ook 3000 verschillende menu’s worden opgediend.

‘Goût de France’ beperkt zich overigens niet tot restaurants. Er zijn ook speciale gastronomische workshops en proeverijen voor een select gezelschap genodigden. En op 156 ambassades over de hele wereld ontvangen de Franse ambassadeurs in totaal 8000 gasten voor een exclusief galadiner.

In Nederland zal dat feestmaal worden bereid door Ruben van Dieten, die sinds november chef de cuisine is van de Franse Residentie en op deze avond zal samenwerken met de Franse chef Brice Ducos. Tijdens het diner zal Daniele Mazet-Delpeuch als eregast aanwezig zijn, de chefkok van François Mitterrand op het Elysée. In 2012 is er een film over haar ervaringen gemaakt, ‘Les saveurs du Palais’.

Check de 18 restaurants in Nederland en de verwachte menu’s op de website:

www.goodfrance.com